Nyelvtanból mondatok kapcsán segítség?
A teljes mondat azt jelenti, hogy van benne hozzárendelő szószerkezet.
A teljesen belül van a tő és bővített mondat.
A tőmondat csak alany(ok)ból és állítmány(ok)ból áll.
Pl.: Bence alszik. / Bence és Laci alszik. / Bence eszik és iszik.
Azt mondtad, hogy a többit érted. Remélem én is érthető voltam... :) és tudtam segíteni... :))
Hát nem tudom hogy hogyan érted, ha egyszer a kérdésbőllátszik, hogy nem érted.
A tőmondatnak nem a teljes az ellentéte, hanem a bővített. A hiányos pedig a teljessel áll párban.
Tőmondat akkor, ha csak alany és állítmány van benne. Ez persze nem jelenti azt, hogy két szóból áll, hiszen mindkettő állhat több szóból. Pl Kiss Géza űrhajós lett. Ez egy tőmondat, mert az "űrhajós lett" az állítmány, az alany pedig egy név ami több szóból áll.
Bővített, ha bármilyen jelző, határozó vagy egyéb bővítmény kapcsolódik akár az alanyhoz, akár az állítmányhoz, vagy ha tárgy van a mondatban.
(Az okos Kiss Géza űrhajós lett. - minőségjelző.)
(Kiss Géza tegnap űrhajós lett. - időhatározó.)
Hiányos, ha akár az alany akár az állítmány hiányzik. Ez gyakori párbeszédben, pl
- Mit vett Géza?
- Tejet. (Ebben a mondatban csak tárgy van, a szövegkörnyezetből derül ki az értelme.)
A teljes mondat az, ha ki van téve az alany és az állítmány is. Tőmondat akkor is lehet, ha csak alanyból vagy csak állítmányból áll, ilyenkor egy hiányos tőmondat.
- Ki törte be az üveget? [Alany, állítmány és tárgy van benne: bővített és teljes.]
- Én voltam. [Alany és állítmány van benne, tőmondat és teljes.]
- Én a piros bögrét kérem. [Alany, állítmány, jelző és tárgy van benne, tehát bővített és teljes.]
- Én a kéket. [Alany és tágy van benne, tehát bővített, de hiányos.]
- Kié ez a szék?
- Péteré. [CSak állítmány van benne, hiányos tőmondat.]
- Mi bajod?
- Meghalt. [Hiányos tőmondat: csak állítmány.]
- Ki halt meg?
- A hörcsögöm. [Hiányos tőmondat: csak alany.]
A tagolt mondat lehet teljes vagy hianyos.
Hianyos az amibol hianyoznak dolgok, de ezek a dolgok kitalalhatoak.
A hianyossal szemben a tagolatlanbol pl nem hianyzik semmi. "Jaj!" Ehhez semmit nem kell hozza tenni, onmagabn teljes, nem is lehet kitalalni mi hianyzik belole, mert nem hianyzik semmi.
Egyszeru, Tagolatlan: Zoli! Hihi!
Egyszeru, Tagolt, Hianyos: Esik. ("az eso" hianyzik)
Egyszeru, Tagolt, Teljes, Tomondat: Esik az eso.
Egyzeru, Tagolt, Teljes, Bovitett: Esik mocskosul az eso.
Osszetett: Esik mocskosul az eso, jaj de esik, mocskosul esik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!