Matekban az ítéletlogikát simán be kell vágni?
De középiskolai.
Szóval, akkor csak vágjam be ezeket a "törvényszerűségeket"?
"... mint ha azt kérdeznéd, hogy van-e víz is a Balatonban. Csak az van"
Rossz logika!
Vannak halak is, nád is, iszap is...sorolhatnám még.
Igenis, hogy "BE KELL VÁGNI" az alapokat és a példákon keresztül meg kell érteni!
Nyilván minden hasonlat sánta, és mindegyikbe bele lehet kötni; a logikán nincs mit bevágni, akkor se, ha nagybetűkkel kiabálva írod le. Csak annak kell bevágni, aki nem értette meg. Azért hívják logikának, mert logikai úton elsajátítható. Logikus, ugye? Ellentéte a telefonkönyvnek, amit akkor is be kellene vágni, ha a világ legokosabb gondolkodója volnál, mert az meg 100% adat. Hidd el nekem, én már levizsgáztam belőle egyetemi szinten mindenféle magolás nélkül. Ha neked nem megy, az nem jelenti azt, hogy másnak se; ez máris egy logikai hiba. :-)
A kérdezőnek meg: az A => B implikáció arról szól, hogy HA A igaz, akkor B-nek is igaznak kell lennie, ennélfogva hamis az eredmény, ha A igaz és B hamis. Másképpen megfogalmazva ugyanezt: nem lehet A igaz B nélkül.
Ha viszont A hamis, akkor A nem igaz, tehát nem fordulhat elő, hogy A igaz lenne B nélkül; ennélfogva nem hamis az implikáció, tehát igaz.
Még másképp: Vegyük azt az állítást, hogy "ha egy követ feldobunk, akkor az leesik". Ilyen fogalmazásban ennek minden kőre igaznak kell lennie. Az állításunk csak akkor hamis, ha van olyan kő, amit feldobunk. Ha egyes köveket feldobunk és leesnek, másokat meg nem dobunk fel, akkor az állítás igaz, mert egy se maradt fent. Ha egyet sem dobunk fel, akkor is igaz. A hamissága szóba sem kerülhet, amíg fel nem dobjuk, mert ott van előtte a "HA". (Persze ebbe is bele lehet kötni, ha valakit ez éltet, hogy majd röptében elkap egyet a sasmadár vagy az ufók, de nem erről szól a hasonlat.)
"Csak annak kell bevágni, aki nem értette meg. Azért hívják logikának, mert logikai úton elsajátítható. Logikus, ugye?"
Persze, logikus, de a logikus gondolkozást is el kell valahogy sajátítani. Vagy nem? Gondolom, ez neked nem logikus. Mindegy...
Nem akartam nagybetűkkel kiabálni, bocs', ha megbántottalak! Csupán más volt a véleményem, mint neked.
Nem egyenlő, hanem analóg.
x*0=0
x*1=x
Akármi az x.
Ugyanígy:
A és H = H
A és I = A
Akármi az A. Ennyiben analóg. Hasonló a helyzet a diszjunkcióval is. A másik kettőre nincs ilyen egyszerű hasonlat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!