Matematikai kérdés? (kombinatorika)
Ferinek van egy asztala, azon van 7 pohár üdítő (egyet iszik mindennap), 3 pohárba almalé található, a másik 3-ba körtelé található az utolsóba meg víz.
Hányféleképpen ihatja meg őket Feri??
Engem ennek a levezetése érdekel (vagy egy képlet, amivel ki tudnám számolni) egy egyszerű megoldástól nem fogom megérteni.
Arra sikerült rájönnöm hogy 5040-nél kevesebb mivel 7! (faktoriális) lehetőség van, de vannak ugyanolyanok, ezeket hogy szűrjem ki???
Először is, pohárbaN (mivel a pohárba azt jelenti, hogy beleöntjük az italt). (Nyilván te is tudod, de roppant igénytelennek nézel így ki.)
Másodszor meg amik egyformák, azok egymás között cserélhetők, tehát annyiszor vetted figyelembe ugyanazt a sorrendet 7!-sal, ahányféleképpen pl. az almaleveket egymás között rendezhetnéd; tehát mind a két lé miatt 3!-sal kell osztani az eredményt.
Általában véve elég igényes vagyok vagyok, néha becsúsznak a nyelvhelyességi hibák.
A segítséget köszönöm ment a zöld nyíl.
Még egy kérdésem lenne:
2x kell elosztani 3!-al?? vagy elég egyszer?? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!