Hogy kell vektort 90 fokkal elforgatni?
Nem igazán értem a dolgot.
Tegyük fel, hogy van egy vektorom (2,3).
Azaz az origotól indul ki és az x tengely 2-es, y tengely 3-as pontjára mutat (azaz a (2,3) koordinátára).
Eddig értem a dolgot, azt nem értem, hogy hogy kell nézni, hogy mekkora szöget zár be. Melyik oldalról? Az x tengelyhez képest?
És hogy kell 90 fokkal elforgatni?
Mit jelent, hogy +90 fok és -90 fok? A plusz balra vagy jobbra forgatást jelent az eredeti vektortól?
Lécci segítsetek, ha tudtok, nekem nagyon zavaros ez az egész.
Előre is köszönöm a segítséget!:)
(-3,2) illetve (3,-2) lesz a 90 fokos elforgatott.
Megcsereled a koordinatakat es az egyiket megszorzod -1-gyel.
Kepzeld el, rajzold le, nezd meg mik az egyes vektorok x es y tengellyel bezart szogei, es ezek kozul a szogekk kozul (3 vektor az osszesen 6db zog), melyek egyenloek, melyek egeszitik ki egymast 90 fokra.
Erdemes azt is megjegyezni, hogy ket vektor meroleges, ha a skalaris szorzatuk 0. Ez egy jo modszer arra, hogy ellenorizd ket vektor meroleges-e. A skalaris szorzatot tobbfele modon lehet szamolni, az egyik az,hogy a megfelelo koordinatakat osszeszorzod es a szorzatokat osszeadod.
Ebben az esetben (x,y)*(2,3)=2x+3y=0
Nyilvan rengeteg ilyen vektor van, de csak kettonek lesz ugyanakkora a hossza mint amit forgatsz.
Pl ha az a kerdes, hogy a terben a (2,1,3) es a (-2,1,1) vektorok merolegesek-e egymasra, akkor
2*(-2) + 1*1 + 3*1 = 0, tehat merolegesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!