A cukrok, zsírok és fehérjék emésztése. Melyik hol emésztődik meg?
Mi emésztődik a gyomorban, vékonybélben? Melyik emésztésében segít a hasnyálmirigy, és a máj? A szájban csak a cukrok kezdenek el lebomlani? Mi hol történik?
Ha csak egy kérdésre is tudod a választ, léci írd meg! Előre is köszönöm!
Szénhidrátok:
- emésztésük már a szájban megkezdődik
- a bontásukat a hasnyálmirigy (amiláz enzimje) végzi - előbb maltózra, és aztán (maltáz segítségével) glükózra
- a laktóz és a szacharóz bontása pedig a vékonybélben történik (a laktáz és szacharáz segítségével)
Zsírok:
- bontásukat az (máj által kiválasztott) epe végzi
- felszívódásukban a hasnyálmirigy lipáz enzimje segít
Fehérje:
- bontásukat elsősorban a gyomor (pepszinje), valamint a hasnyálmirigynedv végzi
- a vékonybélben pedig további fehérjebontó enzimek találhatók
A nyálban szénhidrátemésztő amiláz enzim van, a keményítőt és a glikogént emészti maltózmolekulákká.
A gyomorban a fehérjék emésztése keződik meg, a pepszin nevű enzim hatására.
A máj által termelt epe, a lipideket(zsírokat) kisebb zsírcseppekre bontja.
A hasnyálmirigy termeli a hasnyálat amiben található:
lipáz-zsírbontó enzim-monogliceridre+zsírsavra bont
amiláz- keményítőt maltózra
tripszin- fehérjét oligopeptidekre
nukleáz- nukleinsavakat cukorra + foszforsavra + szerves bázisra bontja
A vékonybélfala termeli a vékonybélnedvet ebben található:
szintén lipáz
maltáz- maltózt glükózra bontja
erepszin- oligopeptidet aminosavakra bontja
és itt is nukleáz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!