Hogyan szótagoljuk le azt hogy influenza? :O
Tévedés! Soha, ismétlem SOHA nem viszünk át két mássalhangzót. Szóval, a helyes válasz:
inf-lu-en-za
Kedves kettővel előttem szóló! Ne ISMÉTELJ hülyeségeket:
"Ez a maci bizony már elbrummogta az utolsó nótáját."
Hogy választod el az 'elbrummogta' szót? Elb-rummogta vagy el-brummogta? Mert bizony az utóbbi a jó, tehát MÁRIS VAN EGY OLYAN helyzet, ahol KÉT MÁSSALHANGZÓT viszel át. Azaz nem mondhatod, hogy SOHA DE SOHA, mert a szóösszetételekre más elválasztási szabály van.
Az influenza önálló, nem összetett szó, tehát inf-luenzának választod el. Ez a helyes. De csak azért, mert önálló szó. Ha az "in" és a "fluenza" összetétele lenne, akkor "in-fluenza" lenne a helyes. De ennél a szónál NINCS összetétel.
Kedves előttem szóló! Nem pontoztalak le, egyedül te kaptál zöld kezecskét, mert az a jó válasz amit írtál. A SOHA hangsúlyodba kötöttem bele. Hiszen létezik olyan eset, amikor de - a szóösszetételek.
Amúgy bárki bármit mond, inf-lu-en-za a helyes elválasztás.
Kedveském! Meg a többi hozzászóló is!
Latin eredetű a szó, és az in- a latinban - akár hiszed, akár nem - előtag, tehát valami olyasmi, mint nálunk az igekötő. Ha még mindenki tanulna latinul, nem lenne probléma az elválasztása: in-flu-en-za.
De minthogy a latinos műveltséget meglehetősen meghalasztották, az egyszerűbb pórnép számára marad az az elválasztási szabály (amely alól csak az összetett szavak a kivétel, mert ott a szóösszetétel határán kell elválasztani, pl: fel-a-dat, rend-őr), hogy: AZ ÚJ SZÓTAG MINDIG 1, AZAZ EGY MÁSSALHANGZÓVAL KEZDŐDIK!
Amúgy meg megnézheted az Akadémiai Kiadó Magyar helyesírási diákszótárában is... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!