A kőszívű ember fiait elolvasta valaki?
Én elkezdtem olvasni hatodikban,de nem fejeztem be két dolog miatt:
-Nem volt időm
-Nem tanulok latinul,nem tudtam megérteni amit olvasok,nem is tudtam elmerülni az olvasmányban,mert egyfolytában hátra kellett lapoznom a a magyar jelentésekhez.
Kb. a 20. oldalnál hagytam abba.
A kőszívű benne van a 7-8. osztályosok kötelező olvasmányai c. könyvemben.Lényegében ezért megérthető,hogy 6. nyarára feladják,de szerintem legelőször hetedik nyarán kéne..... Anyukámnak kilencedikben volt kötelező olvasmánya ez a könyv,9. nyarán.Szerintem addigra ki kéne tolni mindenképpen,mert ez a latin cucc túl nehéz még azoknak is,akik kötelezően tanulnak latint.
Egyébként ez minden iskolában máshogy van.Én most leszek nyolcadikos,de még csak ajánlottnak sem adták fel (soha).
Én középiskolában megtanultam "értékelni" a KÖTELEZŐK RÖVIDEN-t! Osztályfőnökünk volt a magyar irodalom és nyelvtan tanár! :D Csak néha feladott olyat is, ami nem volt benne. Aztán meg éjszakákba nyúlóan lehetett olvasni... volt egy pár alkalom, amikor apukám oltotta le hajnal 3-kor a lámpám mert elaludtam a könyvem fölött... reggel meg kelhettem a 6-os vonatomhoz mert bejárós voltam.
Olyan dolgozatokat írattatott velünk, hogy 3-4 soros versrészleteket vágott ki a könyvből, majd írd le a Szerző-cím-et! És ebből leckénként 50 versből mondjuk 15-öt választott ki találom szerűen. Az eredmények magukért beszéltek... :D
Aztán ment az olvasónaplók készítése félévzárás előtt, mert mindenkinek ez húzta le az átlagát. És ez volt a mániája. De túléltük. :)
Kérdésedre válaszolva, egyébként azt hiszem hogy a Kőszívű ember fiait elkezdtem, de engem már maga a kifejezés hogy "kötelező", irritál. Úgy emlékszem, hogy 50 oldal után feladtam. Gondolom nem véletlenül :D Aztán ált. suliban a tanárt megfűztük, és megnéztük filmen. Ő tudta hogy egész nyáron senki sem csinált semmit :P
;)
Én többször is elolvastam már a Kőszívű ember fiait. Jókait azért jó olvasni, mert megtanít arra, hogy hogyan kell egy regényt elolvasni. Vannak olyan részei, amit át lehet ugrani, mert Jókai szereti a hosszú leírásokat.
De a Kőszívű Ember fiai egy remek regény, és különösen a csattanója tetszik. (Meg a Krák-ról szóló rövid epizód, ami ma különösen aktuális)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!