Hogyan kell jegyzetelni?

Figyelt kérdés
Aki egy gimnáziumban nem tud jegyzetelni, annak semmi esélye nincsen. Tapasztalatból mondom. Folyamatos másolgatás, éjjel, nappal, és megtanulni nem jut elég időd. Ráadásul én már eleve az írástól félek, nem tudom, hogyan kéne megfognom a tollat, és gyorsabban írni. Néha sikerül ugyan, de az önbizalmam teljesen elszállt, és ez nem csak a jegyzetelésre, írásra vetül ki, hanem magára a tanulásra is, és lassan már az élet többi területére is. Segítsetek!!!!!!!!!!!!
2011. aug. 5. 11:31
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

A jegyzetelésbe bele kell rázódni. Erre a középiskola a jó, mert az egyetemen, főiskolán tényleg ,,meghalsz", ha nem tudsz jegyzetelni.

Ez nem megy egyik napról a másikra, de ne akarj mindent szó szerint lekörmölni. Alakíts ki magadnak egy szótárt, pl. hogy mit hogyan rövidítesz és pár oldal után már magától jönnek elő a rövidítések.

Amin gimiben jól tudsz gyakorolni, az főleg a magyar meg a töri órák.

Ne csüggedj és kitartást! :)

2011. aug. 5. 11:50
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
szellősen, ergo ne komplett sorokat körmölj le. és ne törekedj szó szerint leírni az óra anyagát, hacsak nem definíció. a tankönyvből ki tudod egészíteni. vázlatpontokat írj. tagolj, használj bekezdéseket. ha nagyon nem vagy biztos magadba, akk vegyél diktafont és kérdezd meg a tanárt, h használhatod-e...
2011. aug. 5. 11:52
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
A lényeget kell tudni leszűrni, és 1-2 szavas vázlatban felírni. Nekem sem ment soha.
2011. aug. 5. 11:57
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
próbálkozz idegen ajkuaknak készült magyar,mint idegen nyelv hanganyagok kijegyzetelésével,meg ilyen feladatlapok megoldásával...azzal tuti fejlődik a jegyzetelési készséged...
2011. aug. 5. 12:02
 5/13 anonim ***** válasza:
83%
diktafonnál minden egyes alkalommal köteles vagy kikérni a prof engedélyét,még akkor is,ha objektív oka van a diktafon használatának(pl.elvan törve a kezed),és nem köteles megengedni,kivéve talán,ha rajtad kivül álló oka van a dolognak(pl.kéztörés,elégett,leamputált kéz)
2011. aug. 5. 12:07
 6/13 A kérdező kommentje:
és hol találok ilyen idegen ajkuaknak készült hanganyagokat?nem tudtok példát mondani, mert nem nagyon hallottam még ilyenről...
2011. aug. 5. 12:18
 7/13 anonim ***** válasza:
Valószínűleg szakfüggő dolog. De matek szakon amiből vizsgázunk az az amit a tanár a táblára felír. Egy bölcsészszakon azért valószínűleg úgy van ahogy írjátok meg kell tanulni jegyzetelni.
2011. aug. 5. 12:29
 8/13 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy ez megfelelő lenne-e neked, de megnézheted esetleg a magyar mint idegennyelv érettséginek a magnós részét, az OKÉV honlapján fent van. Remélem segít!

Egyébként ha nagyon nem megy a kézzel írás, talán a laptopozás bejöhet, egy próbát megér. Igaz ez nem túl elterjedt, de ha segítene neked, akkor szerintem hajrá, így talán nem azon idegeskednél minden óra előtt, hogy jajj, most ezt megint nem fogom tudni leírni.

Sok sikert! :)

2011. aug. 5. 15:02
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

A diktafon nagyon nem jó ötlet.

Nem is arról van szó, hogy nem mindig engedik a használatát, hanem arról, hogyha beülsz az előadásra felvenni, de közben csak zabot hegyezel, akkor otthon még pluszban meg kell hallgatnod a felvételt, arról nem is beszélve, hogy az esetleges kisegítő rajzok a táblán nem látszanak. Iszonyat időveszteség, ha nem szeretsz aludni, vagy szocializálódni akkor belefér, de a tanulásod hatásfokú rendkívül alacsony lesz, még ha iszonyat szorgalmas is vagy. Mert ha nem, akkor borítékolom, hogy a felvételeket SOHA nem fogod visszahallgatni (:

Léteznek előadás jegyzetek, amelyeket megvásárolhatsz felsőbb évesektől, az egyetemi könyvesboltból, vagy fénymásolhatod is őket. Ezek bár nem a saját jegyzeteid, amikből nehezebb tanulni, mégis segíthetnek.

A saját jegyzet készítését a saját érdekedben azonban nem spórolhatod meg. Én sima egyszerű fénymásolópapírt ajánlok, amiket egy mappában tartasz. Erre pedig úgy jegyzetelj, hogy ne jegyzőkönyv legyen az előadás anyagából, de ne is átirat, hanem a lényeget. Sokat segíthet az előadó prezentációja, ő ugyanis a kulcspontokat biztosan feltünteti, így neked is támaszt nyújt a jegyzeted megírásához. Persze vannak előadók, akik a prezentációban oldalakat írnak tele apróbetűvel... nos, akkor is lesz a szövegben némi kiemelés, vagy felhívja a figyelmet lényegesebb dolgokra. Jegyzetelheted továbbá azokat a dolgokat, amiket érdekesnek tartasz, és később tanuláskor beugrik az azt keretbe foglaló szöveg is róla, ami szintén lehet fontos és tanulandó. Ez nekem pl gyakran segít. Persze az oktatótól is múlik, hogy ad-e olyan emlékezetes támpontokat az előadása során, amelyek megkönnyítik a tanulást. nyilván ettől is függ, hogy egy adott oktató jó-e avagy sem.

Ha nem jó, akkor van tankönyv, azt érdemes átolvasni. Több oktató számon is kéri, minthogy a követelmény az előadás anyagából illetve a tankönyvből áll. Általában a tankönyv lefedi az előadás anyagát, így utolsó lehetőségként abba is menekülhetsz.

A jegyzet készítésénél pedig ne az legyen a fő szempont, hogy "csak kész legyen má..." hanem értve és figyelve, logikusan kell elkészíteni. Ha nem érted amit írsz, akkor a lényeget sem szűrheted le. A koncentráció elengedhetetlen. Kérdezz meg néhány fősulis ismerőst, nézd át néhány jegyzetüket magad is látni fogod, hogy melyik jegyzetre "jó ránézni", melyikből lehet tanulni. Próbálj ellesni belőlük valamit.

Remélem segítettem.

2011. aug. 5. 23:08
 10/13 anonim ***** válasza:

Én is féltem tőle, amikor 9.-be mentem, hogy hogyan fogok boldogulni. Eleinte nehéz volt. Most leszek 11.-es, de magyar órán a mai napig előfordul, hogy vannak gondjaim a jegyzeteléssel. A magyar tanárunk vagy magyaráz (ilyenkor figyelni kell, de ugyanakkor dolgozatnál, feleltetésnél ez is kell, tehát célszerű ezt is leírni) vagy diktál pl. tételt. Van amikor diktálni is úgy szokott, mintha csak beszélgetne valakivel. Azt már megszoktam elég rondán írok a füzetemben, mert nekem lehetetlennek tűnik egyszerre gyorsan és szépen írni.

Én úgy szoktam jegyzetelni, hogy rövidítek. 2 év alatt kialakultak azok a dolgok, hogy miket rövidítek és azt hogyan. Csak mindennapi szavakat rövidítek, idegen szavakat pl. sosem, mert félek, hogy nem tudnám később, mi az. Ha már a magyar óránál tartok, költők nevét úgy szoktam írni, hogy először kiírom, hogy pl. Arany János, utána már csak A.J.-nek írom, így tudom, ki az.

Idén, hogy ne legyen akkora kavarodás a fejemben és a füzetemben sem úgy tervezem, hogy lesznek papírok a füzetemben és amikor magyaráz a tanár, írok egy vázlatot a papírra. Így az is meg lesz, amit elmagyarázott, és vázlatot írni is gyakorolok, megtanulok, ugyanis nekem is vannak gondjaim ezzel.

Azt hittem, hogy bekerülök majd a középsuliba és itt kénytelen leszek megtanulni jegyzetelni, de sajnos sok tanár diktál. Ami most még nem lenne gond, de ha nem tanulok meg jegyzetelni a fősulin az első félévben kibukok:(

16/L

2011. aug. 7. 11:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!