Mi a szép a versekben?

Figyelt kérdés
Azt nem értem, hogy miért magasztalják a költészetet annyira. Mit tud az nyújtani?
2011. aug. 1. 22:23
1 2
 11/16 Hailey13 válasza:
*15/L
2011. aug. 4. 19:18
 12/16 anonim ***** válasza:

Az első és legfontosabb, hogy ne utálkozva állj hozzá!

Ha elfogadod, hogy más korban/más szellemiséggel/más tapasztalatokkal/más hozzáállással MÁS EMBER (nem véletlenül emeltem ki) írta és megpróbálod megérteni (elemzés), akkor kinyílik egy új világ és elsősorban egy másik ember.

Pontosabban nem is új, hanem ugyanazok a világok (ókor,középkor,reneszánsz...stb), amiket töriből tanultok, csak sokkal emberibb szempontból.

Ráadásul ha a különböző korokat is nyomon követed, akkor Európa szellemiségének és gondolkodásának a kialakulását is megismered (mert ugye suliban csak erről tanunk).

Ha pedig egy vers megértésére adod a fejed, akkor mindenképpen vedd figyelembe:

1, a költő személyiségét stílusát, személyes élettörténetét és hogy melyik időszakában írta azt a versét, amit éppen olvasol

2, a korszakot amelyben élt

3, a korszak stílusirányzatait

4, azokat a költőket, akik hatottak a vers írójára.

Az idézett vers pedig Ady Endrétől van "Őrizem a szemed"

és egyáltalán nem a sírig tartó örök szerelemről szól :) Olvasd végig, vedd hozzá azokat a pontokat, amiket mondtam és meglátod- de amúgy első olvasatra is egyértelművé fog válni, hogy nem az aminek látszik.

21L

2011. aug. 4. 23:13
 13/16 anonim ***** válasza:

Én például ki nem állhatom az irodalmat, de nyolcadikban a tanár egyszer azt mondta, hogy na most akkor tanuljunk meg egy olyan verset, amelyet mi választunk ki. (Be voltak határolva a költők) A tanár pár óra múlva kiosztott egy verset (József Attila: Születésnapomra), és megkérdezték, hogy azt meg lehet-e tanulni. Rajtam kívül mindenki azt tanulta.

Én pedig őt választottam:

[link]

Az első két versszakot még mindig fejből tudom. :) Nem tudom mi fogott meg benne. Ráadásul ki nem állhattam az irodalmat, főleg hogy az a tanár szinte semmit sem taníttatott velünk nyelvtanból, mert, hogy ő utálta a nyelvtant, ezért legtöbbször irodalom volt helyette. És a legszebb az volt az egészben, hogy a nyelvtan az egyik kedvenc tantárgyam volt. Még jó, hogy csak nyolcadik második félévét kellett vele kihúzni... ennek ellenére pedig aranyos tanárnő :)

2011. aug. 5. 19:08
 14/16 anonim válasza:
Igazából teljesen egyetértek az előttem hozzászólókkal.
2011. aug. 8. 18:59
 15/16 anonim ***** válasza:

a versek jók, nem kell napokig olvasni, mint egy regényt, mégis sokszor több mondanivalója van 2 sornak, mint 200 oldalnak

20L

2011. aug. 11. 01:30
 16/16 makkjános válasza:
az, hogy nem vagy bennük
2011. aug. 30. 15:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!