Mire szolgál a százalék-gomb a számológépeken?
Ha beírok egy tetszőleges számot, majd lenyomom, 0-t kapok.
Elosztottam 25-t 100-al, majd leütöttem ezt követően, és 0,000625-t dobott ki.
Kivontam 8-ból 2-t, majd lenoymtam, és 0,36-t kaptam.
Mik ezek az értékek?
Csak egyszerű válaszokat várok.
A végén majd a kérdésedre is válaszolok, de előtte egy hosszas fejtegetés :-)
A régi 4 alapműveletes számológépeken a százalék gombot úgy találták ki, hogy néhány alapvető százalékszámítást könnyen lehessen vele végezni:
Leértékelés 10%-kal:
123-10%=110.7
Adó hozzáadása:
123+9.5%=134.685
(Amerikában sokszor adó nélkül írják ki az árakat, úgyhogy ez hasznos funkció volt egy hétköznapi vásárló számára.)
Na most a tervezők számára a kérdés az volt, hogy a számológép belül mit csináljon, hogy ezek az eredmények egyszerűen jöjjenek ki?
X+Y% = X·(1+Y/100)
X-Y% = X·(1-Y/100)
Ez így nem eredményez egyszerű programot, de továbbalakították:
X+Y% = X·(1+Y/100) = X + X·Y/100
X-Y% = X·(1-Y/100) = X - X·Y/100
Ez már jobb, mert így a % gomb működése mindkét esetben egy kaptafára húzható: össze kell szorozni a két utolsó számot, elosztani százzal, és ezzel az eredménnyel helyettesíteni a másodikat. Utána már csak végre kell hajtani a műveletet, mintha nem is lett volna ott a % gomb.
Érdekes, hogy ez kombinálva is jó eredményt ad: Mennyi a 10%-kal leértékelt áru ára 20% adó hozzáadásával?
1000-10%+20%=1080
Sajnos ez minden, amire a % gomb ilyen belső programmal értelmesen használható, ha már szorzunk osztunk, akkor teljesen hülye eredmények jönnek ki. Úgyhogy számológépe válogatja, hogy melyik mit csinál szorzásnál vagy osztásnál. Van, amelyik pont ezt, van, amelyik próbál okosabb lenni, de eredőben eléggé követhetetlen a dolog. A tudományos számológépeknél e miatt nem is szokott lenni % gomb.
És akkor a kérdésed: 25/100=% ha jól értem, ezeket a gombokat nyomtad meg. Az egyenlő gomb eredménye 0,25. A géped programja bizonyára rögtön berakja ezt a számot az "előző szám" rekeszbe is. A százalék hatására ezt szorozza az előzővel, vagyis önmagával, és osztja 100-zal, kijön 0,000625.
8-2=%
részeredmény 6, ez kerül az "előző" rekeszbe, %-ra 6·6=36, osztva 100-zal 0,36.
Nem túlzottan értelmes eredmények :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!