Kellene 1 kis matek help gyorsan, tom hogy gagyi de ezer éve nem csináltam!?
(3x-4)^2-(6x-7)^2=0
itt nem azonosság kellene?? mert azzal végigtoltam de akkor nem jön ki nekem megoldás
21:36 (kérdező)
I
2x=PI/3 + k*2PI
x= PI/6 + k*PI
II.
2x=2PI/3 + k*2PI
x= PI/3 + k*PI
Függvénytáblázatból néztem ki, hogy a sinus gyök3/2 az 60°.
Tehát 2x=60°, x=30°.
Legalábbis szerintem.
Az elsőt lehet, hogy elrontottam, mert én egyből a másodfokúra gondoltam.
Az eredeti feladatról:
Csak egy másik megoldást szeretnék mutatni, amit ebben az esetben érdemes használni.
Ha valahol egy matekpéldában két négyzet különbségét látja az ember, akkor szinte mindig arra kell gondolnia, hogy:
a²-b² = (a+b)(a-b)
Vagyis szorzattá lehet alakítani. Ebben az esetben:
(3x-4)² - (6x-7)² = 0
((3x-4) + (6x-7))·((3x-4) - (6x-7)) = 0
vagyis
(9x-11)(-3x+3) = 0
Ha egy szorzat értéke nulla, az csak úgy lehet, ha vagy az első tényezője nulla, vagy a második. Tehát a megoldás:
9x-11 = 0
vagy
-3x+3 = 0
Az elsőből x=11/9 jön ki, a másodikból pedig x=1.
Ez mindkettő megoldása az egyenletnek.
Egy másik módszer
(3x - 4)² - (6x - 7)² = 0
Az
a² - b² = (a - b)(a + b)
mintájára szorzattá alakítva
(3x - 4 - 6x + 7)( 3x - 4 + 6x - 7) = 0
(-3x + 3)(9x - 11) = 0
Az első tényezőből
x1 = 1
a másodikból
x2 = 11/9
A másik kérdés: sin(2x)=√3 / 2
Megint csak egy kicsit más megoldást mutatok:
Lehet számológépet vagy függvénytáblát használni a kiinduláshoz, de ez egy nevezetes érték, érdemes akár meg is jegyezni. Segítségül itt egy rajz:
A szabályos háromszög oldalai egyformák, nevezzük ezt a hosszat 2-nek. Ennek a háromszögnek a szögei 60 fokosak. A magasságvonal felezi a szöget és az alapot is, a kis háromszög (kék a rajzon) derékszögű, a szögei 30, 60 és persze 90 fokosak, oldalai pedig 1, 2 és √3 hosszúak. √3 a Pitagorasz tételből jön ki.
Ezt a rajzot érdemes az embernek a fejébe vésnie, nagyon sok matekpélda gyorsabban megoldható, ha az ember ezt megjegyzi.
Látszik az ábrából, hogy
sin 60° = √3 / 2
Ebből az ábrából az már nem látszik, de a szinuszról tudni kell, hogy sin(180°-x) is ugyanannyi, mint sin x, vagyis sin 120° is √3/2. És azt is kell tudni, hogy a szinusz függvény periodikus 360°-kal, tehát sin(x+k·360°) is annyi, mint sin x (ahol k tetszőleges egész szám).
Innentől kezdve ugyanaz, mint 21:45 megoldása, csak míg ő radiánokkal (~ pi-vel) számolt, én fokokkal.
Ha sin(2x) = √3 / 2
akkor 2x vagy 60°+k·360°-kal egyenlő, vagy 120°+k·360°-kal.
I.
2x = 60°+k·360°
x = 30°+k·180°
II.
2x = 120°+k·360°
x = 60°+k·180°
Ez a megoldás persze ugyanaz, mint 21:45-é.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!