Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki elmondaná a harmincéves...

Valaki elmondaná a harmincéves háborút? Emelt töri érettségi 2011.

Figyelt kérdés

A könyvben nem találtam, így nemtom miről szól a harmincéves háború és mégis esszét kell belőle írnom.

Nagyon köszönöm, aki szentel rám pár percet :):)

2011. jún. 8. 19:19
 1/9 anonim válasza:
Csak általánosból menne :D
2011. jún. 8. 19:20
 2/9 A kérdező kommentje:
Nagyon fontos lenne nekem :(...
2011. jún. 8. 19:42
 3/9 anonim ***** válasza:
Google, wikipédia a barátod...
2011. jún. 8. 20:16
 4/9 A kérdező kommentje:
de naon részletes és nemtom, mi a lényeges és mi az, amit nem kell beleírnom. Ez csak egy rövid esszé és nem írhatok 6.000 oldalt, mert a google a barátom :P
2011. jún. 8. 20:33
 5/9 anonim ***** válasza:

hogyhogy nem találtad a könyvben??? ne idegesíts... nem is kerested.

1618-48 egyetemes történelmi rész, saccra, a harmadik könyv eleje. keresd meg, ha emelt szintű érettségizni akarsz.

2011. jún. 8. 20:39
 6/9 anonim ***** válasza:
adj skypot és leírom.
2011. jún. 8. 20:40
 7/9 A kérdező kommentje:

nem akarok emeltezni, és valóban nem találtam a könyvben :P

Sajnos nincs skypom :( de légyszi írd le mit kell tudni, főleg, h most mit keresnek a franciák??

2011. jún. 8. 21:30
 8/9 anonim ***** válasza:
tegnap ugyanilyen kérdésre én leírtam, keresd vissza a kérdéseknél a tegnapiakat, ott megtalálod, még1x nem pötyögöm be :)
2011. jún. 8. 22:31
 9/9 anonim ***** válasza:

visszakerestem én :)

1618-48 között zajlott, kirobbanás fő oka: protestáns rendek (pl.csehek) nem voltak hajlandóak elfogadni a katolikus Habsburg II. Ferdinándot uralkodónak. Defenesztrációval kitört a háború, Habsburgok mellett: spanyolok, lengyelek, pápa. Csehek oldalán kapcsolódott be az erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor is. A katolikusok a csehek, svédek, dánok felett is győzelmet arattak - csehek elvesztették rendi jogaikat. Győzelem hatására a korábban protestánsokat támogató magyarok is Ferdinánd mellé álltak. Bethlen is békét kötött a Habsburgokkal - Nikolsburg(lemondott cimeiről).

XIV. Lajos bíborosa, Richelieu is bekapcsolódott a harcokba (Habs. ellen) - területigényei voltak inkább (Rajna menti)- győzelmet aratott Ferdinánd felett, Fo. nagyhatalom lett, Német-római császárság szétesett.

remélem segítettem ;)

2011. jún. 8. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!