Kémia érettségi ősszel, de hogy vannak ezek a tételek?
Sziasztok!
Igazából én mindig is bajban voltam a kísérletekkel. :| Most pedig, ősszel, magamtól készültem fel az érettségire, és nincs egy tanár se a segítségemre, hogy mit is kellene kifejtenem a kísérletek során, viszont megkaptam a B-tételek listáját, ami így néz ki:
Cukrok azonosítása (Nem elvégzendő kísérlet)
Szódavíz vizsgálata (Nem elvégzendő kísérlet)
Alkoholok és karbonsavak reakciója (Nem elvégzendő kísérlet)
Magnézium viselkedése (Nem elvégzendő kísérlet)
Kísérletek gázzal (Nem elvégzendő kísérlet)
Fehérjék viselkedése (Nem elvégzendő kísérlet)
Földgáz égésének vizsgálata (Nem elvégzendő kísérlet)
Keményítő kimutatása (Nem elvégzendő kísérlet)
Olaj oldhatósága (Nem elvégzendő kísérlet)
Paraffin és szappan megkülönböztetése (Nem elvégzendő kísérlet)
Fehér porok megkülönböztetése (Nem elvégzendő kísérlet)
Jód oldhatósága különböző oldószerekben (Nem elvégzendő kísérlet)
Organogén elem kimutatása (Nem elvégzendő kísérlet)
Reakciótípusok (Nem elvégzendő kísérlet)
Kémhatás meghatározása (Nem elvégzendő kísérlet)
Oldáshő megállapítása (Nem elvégzendő kísérlet)
Kalcium vegyületek megkülönböztetése (Nem elvégzendő kísérlet)
Tojáshéj vizsgálata (Nem elvégzendő kísérlet)
Meszes víz vizsgálata (Nem elvégzendő kísérlet)
Aktív szén vizsgálata (Nem elvégzendő kísérlet)
Tudnátok nekem segíteni? Fogalmam sincs, hogy mihez mit kellene írnom-mondanom. Van olyan, akiknek ezek ki vannak dolgozva? Hálás lennék!
*Egy-egy kémcsőbe öntsön vizet, alkoholt és benzint, majd mindegyikre tegyen néhány jód kristályt. Mit tapasztal? Magyarázza meg a látottakat!
1. A vízben: halványsárga színű lesz a jód, mert a víz maga poláris anyag, jód az apoláris és ezért nem oldódik jól a vízben.
2. Alkoholban a jód: vörösesbarna színnel oldódik ( pl: betadin), mert az alkohol oxigéntartalmú szerves vegyület
3. Benzinben: lilaszínnel oldódik, apoláris mindkettő, viszont a benzinben nincsen oxigén ezért fog lilaszínnel oldódni
*Egy kis főzőpohárba öntsön kevés tintával megfestett vizet, tegyen bele kiskanálnyi aktív szenet! Néhány perc múlva szűrje le az oldatot! Hasonlítsa össze a kapott oldat színét az eredetivel! Magyarázza meg a tapasztaltakat!
Tapasztalat: az aktív szén hatására halványodik az oldat
adszorpció: bizonyos szilárd anyagok felületén megkötődik a festék anyag.
*Fehér porok megkülönböztetése (talán erre gondolt tanárod)
Mészkőpor, keményítő és porcukor van egy-egy óraüvegen. Állapítsa meg víz, mint oldószer és borszeszégő segítségé-vel, hogy melyik a keményítő!
Tapasztalat:
-Az a mészkő, amelyik nem oldódik vízben melegítésre sem, amelyik hidegen feloldódott az lesz a porcukor, a keményí-tő pedig opálos zavaros hidegvízben, de melegítés hatására felbomlik.
*Vizsgálja meg az etil-alkohol, a nátrium-acetát és az ecetsav vizes oldatának kémhatását univerzál indikátorral!
Értelmezze a tapasztalatokat!
Etil-alkoholról tapasztalat: semleges kémhatású C2H5OH nem tudja leadni a p+-ját
Ecetsav: savas kémhatású
Nátrium-acetát: lúgos kémhatású
találtam itt egy jó kis leírást a tojáshéjasról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!