Alakísd át a mondatokat úgy, hogy értelmezős szerkezetet tartalmazzanak? A legnépesebb ország a világon Kína. Széchenyi a legnagyobb magyar. Az Amazonas a világ egyik leghosszabb folyója
Szia!
Csináltatok már ilyen feladatot?Esetleg nincs egy példamondat megadva?Akár a tankönyvben....
Mert akárhogy szemezek ezekkel a mondatokkal,csak úgy sikerült értelmező jelzős szerkezetet alkotni,ha átfogalmazom,esetleg megváltoztatom a modalitását is.
Pl. A legnépesebb ország a világon Kína. -> Még nem jártam a világ legnépesebb országában, Kínában.
(Az értelmező jelző és a jelzett szó toldaléka azonos kell legyen.)
Szia!Elöszőris köszönöm fáradozásodat.1-2 dolgot leírok,amit már tudok.
Az értelmező jelző mindig a jelzett szó után áll,és vele számban és ragban megegyezik.
Írásban legtöbbször vesszővel irányítjuk rá a figyelmet.
Pl.:Vettem szoknyát,rövidet. Rövid szoknyát vettem.
(ebben a mondatban az értelmezős szerkezet jelzős szerkezetté alakult)
Szia!
Első vagyok!Eltelt már némi idő,nem tudom,aktuális-e még a feladatod.
Viszont csak így simán tárgyeset nélkül nekem nem megy az átalakítás.Tárgyesettel vagy más viszonyban már igen.
Elutaztam Kínába,a világ legnépesebb országába.
A reformkor jeles alakja Széchenyi,a legnagyobb magyar.
Dél-Amerikában található az Amazonas,a világ leghosszabb folyója.
Szóval nekem abban a snassz formában,ahogy meg vannak adva a mondatok,nem megy az átalakítgatás.
Szia.Kína ország a világon,a legnépesebb.Széchényi magyar,a legnagyobb.Az Amazonas folyó a világon,a leghosszabb.
remélem segítettem:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!