Hogy nézne ki a nyomatékábra?
Az FA-t és FB-t már kiszámoltam és a nyíróerő ábrát is megszerkesztettem. Csak annyi az egész, hogy hogy nézni ki a nyomatékábra?
A két támasznál zérus, F1 alatt 1m*FA, F2 alatt 2m*FB. A négy pontot összekötöd egyenesekkel és kész.
A nyomatéki ábra mindig a "húzott" oldalon van ami jelen esetben azt jelent, hogy az ábra az erőkkel ellentétes oldalra kerül. Az ábrának egyedül az F1 és F2 alatt lesz töréspontja.
kicsit aránytalan, kicsit csúnya, de a jellegzetes értékek jók, de az előjelkonvekcióra figyelj azért:
Én már megrajzoltam egy pár nyomatéki ábrát az életemben és nem értem, hogy mire gondolsz...
Mindkét előjelkonvenció úgy van kitalálva, hogy a nyomatéki ábra a húzott oldalon legyen (jelen esetben a tartó tengelye alá kerül), ezzel segítve a szemléletből való tervezést. A rengeteg végeselemes prográmnál is egyedül az fix, hogy a húzott oldalon van az ábra. Az, hogy ez most negatív vagy pozitív a program által használt konvenció szerint, lényegtelen.
Nekem már van papírom a dologról és ennél sokkal cifrább tartókra is megy csuklóból az ábra rajzolás :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!