Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Sürgős! Matekfeladatok. Hogy...

Sürgős! Matekfeladatok. Hogy kell megcsinálni?

Figyelt kérdés

1. Ha az a a b-diken hatványban az alapot és a kitevőt is megduplázzuk, akkor z-t kapunk. Ha z egyenlő az a a b-diken és x a b-diken szorzatával, akkor mi lehet x?

Felírtam egy egyenletrendszert (nem tudom, hogy jól-e): 4a²=(ax)a b-diken. De ha jó is, nem tudok továbblépni.

2. Egy autó üzemanyagtartálya az 1/4 részéig van tele, amikor 18 liter benzint tankolnak, és így a 0,7 részéig lesz töltve. Hány literes az autó üzemanyagtartálya?

3. Hat iskola versenyez 3 fős csapatokkal. Minden versenyző ugyanakkora valószínűséggel lesz első (vagy 2. vagy 3.). Mi a vszínűsége, hogy a verseny első 3 helyezettje ugyanabból az iskolából jött?

Jól gondolom, hogy P=18*17*16/18 alatt a 3?

2011. ápr. 11. 19:57
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia!

Az elsővel próbálkoztam eddig: szerintem így kellene felírni hozzá az egyenletet: (2a) a 2b-ediken=a a b-edikn szer x a b-ediken.

hatvány hatványozását és szorzat hatványozása tényezőnként azonosságokat alkalmazzuk a bal oldalon

jobb oldalon a hatványok szorazát írjuk át egy alapra és utána hatványozzunk:

((2a) négyzeten)) b-ediken=(ax)b-ediken

négyzetre emelést végezzükel a bal oldalon:

(4a négyzet)b-ediken=(ax)b-ediken

mivel az exp. függvény monoton, ezért ha a kitevők megegyeznek, akkor az alapoknak is meg kell egyezniük

4a négyzet=ax

4a=x

2011. ápr. 12. 12:49
 2/3 anonim ***** válasza:

Az egyenlet hozzá:

1/4-szer x +18=0,7-szer x

innen már szerintem meg tudod oldani!

2011. ápr. 12. 12:56
 3/3 anonim ***** válasza:

A 3. feladatnál szerintem jó összes esetnek a 18 alatt a 3.

a kedvező esetek száma viszont szerintem: 18-szor 2-szer 1=36

Mivel az első díjazott bármelyik gyerek lehet, a másik kettő viszont már csak a csapattársa.

2011. ápr. 12. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!