Sürgős! Matekfeladatok. Hogy kell megcsinálni?
1. Ha az a a b-diken hatványban az alapot és a kitevőt is megduplázzuk, akkor z-t kapunk. Ha z egyenlő az a a b-diken és x a b-diken szorzatával, akkor mi lehet x?
Felírtam egy egyenletrendszert (nem tudom, hogy jól-e): 4a²=(ax)a b-diken. De ha jó is, nem tudok továbblépni.
2. Egy autó üzemanyagtartálya az 1/4 részéig van tele, amikor 18 liter benzint tankolnak, és így a 0,7 részéig lesz töltve. Hány literes az autó üzemanyagtartálya?
3. Hat iskola versenyez 3 fős csapatokkal. Minden versenyző ugyanakkora valószínűséggel lesz első (vagy 2. vagy 3.). Mi a vszínűsége, hogy a verseny első 3 helyezettje ugyanabból az iskolából jött?
Jól gondolom, hogy P=18*17*16/18 alatt a 3?
Szia!
Az elsővel próbálkoztam eddig: szerintem így kellene felírni hozzá az egyenletet: (2a) a 2b-ediken=a a b-edikn szer x a b-ediken.
hatvány hatványozását és szorzat hatványozása tényezőnként azonosságokat alkalmazzuk a bal oldalon
jobb oldalon a hatványok szorazát írjuk át egy alapra és utána hatványozzunk:
((2a) négyzeten)) b-ediken=(ax)b-ediken
négyzetre emelést végezzükel a bal oldalon:
(4a négyzet)b-ediken=(ax)b-ediken
mivel az exp. függvény monoton, ezért ha a kitevők megegyeznek, akkor az alapoknak is meg kell egyezniük
4a négyzet=ax
4a=x
Az egyenlet hozzá:
1/4-szer x +18=0,7-szer x
innen már szerintem meg tudod oldani!
A 3. feladatnál szerintem jó összes esetnek a 18 alatt a 3.
a kedvező esetek száma viszont szerintem: 18-szor 2-szer 1=36
Mivel az első díjazott bármelyik gyerek lehet, a másik kettő viszont már csak a csapattársa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!