Segít valaki egy kicsit a házimban?
Kaptam 10 kérdéset az irodalom házimban, ebből párat nem igazán értek, vagyis nem tudom megcsinálni. Most vettük Mikszáth Kálmán: Néhai Bárány című művét. Igazából nagyon sok kérdés nem igazán a műhöz kapcsolódik, de jó ha ismered a művet.
Itt vannak a kérdések:
1. Találj ki egy speciális helyszínt, és gyűjtsd össze, mit sodorna el onnan a víz. Sorold fel! ( mert ugya a mű egy árvízről szól, ezért ez a feladat. itt nem értem hogy most egy kitalált helyszín kell, vagy mondjuk a fürdőszobát is lehet irni? :D)
2. Mit jelentenek a következő mondatok? ( ehhez mondjuk lehet hogy elkéne olvasni a műnek néhány részét. )
a, hogy az ár elmosta a csőszházat, elmosta a házasságot is.
b, Baló Mihály a pletyka után indulva, a hatalomhoz fordult.
c, Be ám- de a kemed fedelén is nagyon lecsurog, úgy nézem. Alighanem lyukas valahol, Sós Pál uram.
Ebben a két kérdésben kéne segyteni. Ha esetleg valaki tudja rá a válaszokat, azt nagyon szépen köszönöm :)
1. Például, egy óvoda a helyszín. Mit mos el a víz? Pl: kisautókat, babákat, labdákat, homokozójátékokat, plüssállatokat, stb.
2. a, mivel a víz elmosta a lány kelengyéjét így az esküvő is el fog maradni kelengye nélkül
b, mikor Baló Mihály meghallotta a pletykát, olyan emberekhez fordult, akik hatalommal rendelkeznek, és segíthetnek rajta
c, ez egy metafora. a luk a fedélen magát a Sós Pál becsületét mutatjan, amin lyuk van, folt esik a becsületén, kiderül, hogy nem becsületes.
jujj nagyon szépen köszönöm :) hálás vayok
1 feéladatban még esetleg tudnál segíteni??ost vettem észre hogy ez sem megy mert ilyen fogalmazásokban sosem voltAM JÓ.
ird le a történetet Borcsa majd Ágnes szemszögéből. (ügyelj arra, mit nem tudhat abból, amit a mindenttudó elbeszélő tud)
csak röviden légyszi :) egy pár moindatba, abból majd irok egy fogalmazást :)
Oksi. Pl :
A minap történt, hogy a megáradt patak elvitte az egész házunkat, vele együtt kisbárányomat. Nagyon szomorú voltam, sokat sírtam, de édesapám hallot pletykákat, mi szerint látták a szomszéd faluban.
Utánnajártunk ennek, és lementünk Bodokra. Tudtuk nagyon jól, hogy a jómódú Sós Pál vitte el az én Cukrimat, hiszen az ő házuk után már senki nem látta. A bíró is átkutatta házukat, és senki nem találta, de mi tudtuk, hogy csak ő vihette el. Mikor már haza indultunk, szembe jötek velünk az utcán. Az Ágnes mondta, hogy ez az a bácsi, aki elvitte a Cukrit. Én odamntem hozzá, és megkérdeztem, hol van a kisbárányom, de ő azt hazudta, sosem látta. Mikor már mindenki őt gyanúsította, esküdözni akart. A válláról viszont leesett az új ködmöne, és belsejében két barna folt volt. Tudtam, hogy az bizony az én Cukrim szőröcskéje, és sírva a ködmönre borultam.
Ágnes szemszögéből kb ugyan ez az egész, csak kelengyével, és nem báránnyal. A bárányból következik majd, hogy a kelengye is Sós Páléknál van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!