Az ABCD konvex négyszögben M, N, P és R az (AB), (BC), (CD), (DA) oldalak felezőpontjai. Ha MP és NR (O) -ban metszik egymást és T (AMOR) =12cm^2, T (BNOM) =16cm^2, T (DROP) =20cm^2, mennyi az ABCD négyszög területe? 9DROP)
Azt hiszem elég jól használható ábra van itt:
Egy kis egyenletrendszer megoldás még hátra van.
Nagyon hasznos az utolsó válaszoló ábrája, tökéletesen alkalmas a feladat megoldására.
A három egyenlet
T2 + T3 + T5 = 12
T3 + T4 + T6 = 16
T1 + T2 + T6 = 20
A keresett rész területe
Tx = T1 + T4 + T5
A 3 felső egyenletből kifejezve a T1, T4, T5 értékeit és behelyettesítve a Tx képletébe
Tx = 48 - 2(T2 + T3 + T6)
A paralelogramma geometriájából adódóan
T6 = T5
így
Tx = 48 - 2(T2 + T3 + T5)
A zárójelben levő összeg nem más, mint a bal alsó terület, melynek nagysága: 12. (Lásd a hármas egyenletrendszer első egyenletét)
Ezért
Tx = 48 - 2*12
Tx = 24
=======
DeeDee
Én csináltam azt az ábrát - kösz az elismerést, és az elegáns befejezést!
Most már csak azon gondolkozom, hogy
1.) valódi méretekkel hogyan készíthető el az ábra?
2.) nincs egyszerűbb megoldás? (Nem én bonyolítottam túl a gondolatmenetet?
Szép megoldás, gratulálok az átlók behúzásának ötletéhez: bár zsúfolttá tette az ábrát, mégis célravezető volt.
Viszont az egész számolgatás elhagyható, ha általánosítjuk a feladatot, és kimondjuk, hogy az "átellenes" négyszögek területének összege megegyezik a másik "átellenes" négyszögpár területének összegével (és így a teljes négyszög területének felével)
Ez a belinkelt ábrádról jól látszik: egyrészt vannak a T1, T2, T3, T4 háromszögek, mindegyikből kettő, egyik az egyik csoportban, másik a másikban, másrészt van a középső paralelogramma, amit a két átló (mámint a paralelogramma átlója, nem az eredeti négyszögé) négy
egyenlő területű háromszögre oszt, amiből kettő ide tartozik, kettő oda.
Alakul a megoldás. :-)
Kanóc válaszát szemléltetendő, készítettem egy ábrát, amin csak a szükséges vonalakat hagytam meg.
AMORΔ = T1 = Tk + Ta + Td
BNOMΔ = T2 = Tk + Ta + Tb
DROPΔ = T3 = Tk + Tb + Tc
NCPOΔ = T4 = Tk + Tb + Tc
Ez utóbbit kellett meghatározni a megoldáshoz az ötleted szerint.
Viszont ha felírom a szemben levő területek nagyságát
T1 + T4 = 2*Tk + Ta + Tb + Tc + Td
T2 + T3 = 2*Tk + Ta + Tb + Tc + Td
adódik, ami igazolja Kanóc általánosításának jogosságát. Ehhez viszont végig kellett játszani a területek kirakósdi játékát.
Így már meg lehet válaszolni a feladat kérdését:
az ABCDΔ területe
T = 2(T1 + T4 ) = 2(T2 + T3) = 2(16 + 20)
T = 72
======
Ami a kérdéseidet illeti: mintha csak magamat hallanám. :-)
Először a geometriai úton indultam el, aztán jött egy másik ötlet, és nem folytattam.
Az ötlet a területek arányára vonatkozott.
Az adatokból fel lehet írni, hogy
T1:T2:T3:Tx = 3:4:5:x
Ezzel a teljes terület úgy írható, hogy
T = 3*n + 4*n + 5*n + x*n
T = n(12 + x)
Az arányossági tényező 4, így a teljes terület
T = 4(12 + x)
Viszont az 'x' nagyságát nem sikerült meghatároznom, csak annyit, hogy az ismeretlen területre (Tx) is érvényes a 4-es arányossági tényező.
A 3, 4, 5 sorozat csábított a következtetésre, hogy az x = 6, de nem tudtam bizonyítani!
Ezután láttam meg a rajzodat, és minden a helyére került. :-)
Ha végigviszem a geometrikus vonalat, talán és is rájövök a megoldásra, de így tied az érdem. :-)
Mindezt csak a második kérdésedre válaszként írtam le, de lehet, hogy van még más út is.
A szerkesztéssel nem jutottam dűlőre, minden esetre érdekes probléma. Ha van valami ötleted, írj azonnal.
DeeDee
Engedelmetekkel ennek a kellemes eszmecserének a tapasztalatait összegeztem itt:
Ezzel a közel ötéves "párbeszéddel" kívánok boldog új évet az érintetteknek.
Sajnos az eredeti linkek ma már nem érhetőek el, ezért itt van egy új link:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!