Mit lehet kezdeni a testátlóval?
Próbáltam ábrát készíteni Paint-ben:
A két zöld szakasz távolságát kellene megmondanom, de egyszerűen nem megy.
Nem tudom, hogy hogy kéri a feladat, annyit mond, hogy mondjam meg a távolságukat. Azt sem tudom, síkban hogy mondom meg szakaszok távolságát, térlátásom pedig a térgeometriához még annyi sincs...
Szép feladat. Igen jó, és nagy ábrát kell készíteni. Bármely két egyenes között a legrövidebb távolság, a két egyenest merőlegesen elmetsző szakasz hossza.
Ebben az esetben ez a távolság éppen a testátló fele. Mivel a testátló hossza gyök3, (térbeli pitagoras tétel), ezért a keresett távolság gyök3 /2.
a lap átlót ki tudod számolni a két él segítségével. tehát A négyzet+ A négyzet = a lap átló négyzete.
ha megvan a lap átló akkor pedig könnyű a testátló:
a lap átló négyzete+ A négyzet = testátló négyzete.
és kész is.
Villanykörte!
Köszönöm a válaszodat... esetleg megkérhetlek, hogy kicsit bővebben is írd le? Hiszen, ha két egyenes nem párhuzamos, nem lesz olyan szakasz, ami mindkettőre merőleges lenne. Vagy rosszul gondolkozom?
Az pedig hogy jön ki, hogy a testátló fele lesz a távolság?
Harmadik!
Köszönöm a te válaszodat is, de nem a testátló hosszára lenne szükségem (azt ki tudnám én is számolni egyszerűen).
Rájöttem, ez nem 5 perces feladat lesz. Szélsőérték számítás lesz belőle, 3 koordinátát kell változtatni. Majd ha lesz egy kis időm, akkor majd leírom a megoldást, ha addíg más nem oldja meg.
Hányadikos vagy?
Tizenegyedikes, matekfaktos.
Köszönöm szépen előre is a segítséget.
hát én arra jutottam hogy a legnagyobb távolság szemmel is megmondható 1 egység. aztán a kocka közepétől a sarokba lesz a gyök3/2 ahogy előttem is irták és az él felétől a kocka közepéig tartó szakasz a legrövidebb ami 0,66 egység.
nem biztos de szerintem így logikus
Két párhuzamos egyenes távolsága megegyezik ez egyik egyenes tetszıleges pontjának a
másik egyenestıl vett távolságával.
Két kitérı egyenes normáltranszverzális-egyenesének (egyértelmő) nevezzük azt az
egyenest, mely metszi mindkét megadott egyenest, s merıleges rájuk. A két nevezett
metszéspont közé esı szakasz a normáltranszverzális-szakasz.
Két kitérı egyenes távolsága normáltranszverzális-szakaszuk hossza
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!