Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mit lehet kezdeni a testátlóval?

Mit lehet kezdeni a testátlóval?

Figyelt kérdés
Azt kaptam házinak, hogy számoljam ki, hogy egy egység élű kocka kitérő testátlója milyen messze van az éltől. (Tehát az él és a testátló a térben kitérő egyenesekre illeszkednek.) Ha nem lenne kitérő, nyilván 0 lenne a távolság, mert lenne közös pontjuk. Mi van akkor, ha kitérők? Én azt mondanám, egység távol van, mert a végpontok egység távol vannak, de ez nem bizonyult jó megoldásnak...
2011. márc. 21. 19:20
1 2
 1/11 Silber ***** válasza:
Attól függ, hogy a sarokhoz képest a testátló mely pontját érted. Azt, amikor pont merőleges az átlóra a pontból húzott egyenes?
2011. márc. 21. 19:36
 2/11 A kérdező kommentje:

Próbáltam ábrát készíteni Paint-ben:

[link]

A két zöld szakasz távolságát kellene megmondanom, de egyszerűen nem megy.

Nem tudom, hogy hogy kéri a feladat, annyit mond, hogy mondjam meg a távolságukat. Azt sem tudom, síkban hogy mondom meg szakaszok távolságát, térlátásom pedig a térgeometriához még annyi sincs...

2011. márc. 21. 19:59
 3/11 anonim ***** válasza:

Szép feladat. Igen jó, és nagy ábrát kell készíteni. Bármely két egyenes között a legrövidebb távolság, a két egyenest merőlegesen elmetsző szakasz hossza.

Ebben az esetben ez a távolság éppen a testátló fele. Mivel a testátló hossza gyök3, (térbeli pitagoras tétel), ezért a keresett távolság gyök3 /2.

2011. márc. 23. 16:09
 4/11 anonim ***** válasza:

a lap átlót ki tudod számolni a két él segítségével. tehát A négyzet+ A négyzet = a lap átló négyzete.

ha megvan a lap átló akkor pedig könnyű a testátló:

a lap átló négyzete+ A négyzet = testátló négyzete.

és kész is.

2011. márc. 23. 17:05
 5/11 A kérdező kommentje:

Villanykörte!

Köszönöm a válaszodat... esetleg megkérhetlek, hogy kicsit bővebben is írd le? Hiszen, ha két egyenes nem párhuzamos, nem lesz olyan szakasz, ami mindkettőre merőleges lenne. Vagy rosszul gondolkozom?

Az pedig hogy jön ki, hogy a testátló fele lesz a távolság?

Harmadik!

Köszönöm a te válaszodat is, de nem a testátló hosszára lenne szükségem (azt ki tudnám én is számolni egyszerűen).

2011. márc. 23. 17:45
 6/11 anonim ***** válasza:

Nézd meg ezt a lapot, szerintem használható az ott található leírás:

[link]

2011. márc. 23. 18:10
 7/11 anonim ***** válasza:

Rájöttem, ez nem 5 perces feladat lesz. Szélsőérték számítás lesz belőle, 3 koordinátát kell változtatni. Majd ha lesz egy kis időm, akkor majd leírom a megoldást, ha addíg más nem oldja meg.

Hányadikos vagy?

2011. márc. 23. 19:04
 8/11 A kérdező kommentje:

Tizenegyedikes, matekfaktos.

Köszönöm szépen előre is a segítséget.

2011. márc. 23. 20:03
 9/11 anonim ***** válasza:

hát én arra jutottam hogy a legnagyobb távolság szemmel is megmondható 1 egység. aztán a kocka közepétől a sarokba lesz a gyök3/2 ahogy előttem is irták és az él felétől a kocka közepéig tartó szakasz a legrövidebb ami 0,66 egység.

nem biztos de szerintem így logikus

2011. márc. 24. 21:57
 10/11 anonim ***** válasza:

Két párhuzamos egyenes távolsága megegyezik ez egyik egyenes tetszıleges pontjának a

másik egyenestıl vett távolságával.

Két kitérı egyenes normáltranszverzális-egyenesének (egyértelmő) nevezzük azt az

egyenest, mely metszi mindkét megadott egyenest, s merıleges rájuk. A két nevezett

metszéspont közé esı szakasz a normáltranszverzális-szakasz.

Két kitérı egyenes távolsága normáltranszverzális-szakaszuk hossza

2011. márc. 24. 22:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!