Segítenél ebbe a matek feladatba?
Egy 4800 m hosszú körpályán ugyanazon helyről, egy irányban, egyszerre indul két motoros. Az egyik sebessége 35 m/s, a másiké 40 m/s.
Mennyi idő múlva 'körözi' le a gyorsabb motoros a lassúbbat?
Hány métert tesznek meg ez alatt az idő alatt?
én egyszerűen már mindent próbáltam de mindig vmi oltári nagy hülyeség kerekedik a 'próbálkozásaimból' kérlek segíts :'(
A feladat igen egyszerű.
Mivel a gyorsabb motoros [a 40 m/s-mal haladó motoros] 5 m/s-mal gyorsabb a lassabb motorosnál [a 35 m/s-mal haladó motorosnál], ezért azt kell csak kiszámolni, hogy mennyi idő elteltével tesz meg egy motoros 1 kört, ha 5 m/s a sebessége. 4800 m/5 m/s=960 s, tehát 960 másodperc múlva, azaz 16 perc után fogja lekörözni pontosan 1-szer a gyorsabb motoros a lassabb motorost.
Arra a kérdésre, hogy mekkora utat tettek meg ez idő alatt, az ellenőrzésből jövünk rá:
960 s*35 m/s=33600 m
960 s*40 m/s=38400 m
Ha a 38400 m-ből kivonod a 33600 m-t akkor pontosan 4800-at kapsz, ami pontosan egy teljes kör.
Remélem érthetően magyaráztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!