Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Segítenél ebbe a matek feladatba?

Segítenél ebbe a matek feladatba?

Figyelt kérdés

Egy 4800 m hosszú körpályán ugyanazon helyről, egy irányban, egyszerre indul két motoros. Az egyik sebessége 35 m/s, a másiké 40 m/s.

Mennyi idő múlva 'körözi' le a gyorsabb motoros a lassúbbat?

Hány métert tesznek meg ez alatt az idő alatt?

én egyszerűen már mindent próbáltam de mindig vmi oltári nagy hülyeség kerekedik a 'próbálkozásaimból' kérlek segíts :'(

2011. márc. 18. 19:20
 1/3 anonim ***** válasza:
Hali, én mindig rossz matekos voltam, próbáltam jóra törekedni de sok magolás és tanulás után is csak hármas négyes voltam most gimi 4.be meg kettes:D de szerintem sokat segít a válaszadásban ha írsz hozzá példafeladatot. Arra gondolok hogy pl a matek vagy fizika könyvben vagy abba a könyvbe ahonnan ezt írtad biztos van 1-2 példafeladat, azt kéne leírnod azalapján könnyebb lenne válaszolni, én megpróbálok neked segíteni de szerintem más gyorsabb lesz nállam:)
2011. márc. 18. 19:50
 2/3 Silber ***** válasza:
A körpályát képzeld el úgy, mintha egy irdatlan hosszú egyenes lenne. Tegyük fel, hogy A motoros a lassabb, míg B a gyorsabb. Azt kell kiszámolnod, hogy B mikor lesz kétszer távolabb a kezdőponttól, mint A. Ezután a megtett távolságot elosztod 4800-zal, és kijönnek a körök számai.
2011. márc. 18. 19:52
 3/3 anonim ***** válasza:

A feladat igen egyszerű.

Mivel a gyorsabb motoros [a 40 m/s-mal haladó motoros] 5 m/s-mal gyorsabb a lassabb motorosnál [a 35 m/s-mal haladó motorosnál], ezért azt kell csak kiszámolni, hogy mennyi idő elteltével tesz meg egy motoros 1 kört, ha 5 m/s a sebessége. 4800 m/5 m/s=960 s, tehát 960 másodperc múlva, azaz 16 perc után fogja lekörözni pontosan 1-szer a gyorsabb motoros a lassabb motorost.

Arra a kérdésre, hogy mekkora utat tettek meg ez idő alatt, az ellenőrzésből jövünk rá:

960 s*35 m/s=33600 m

960 s*40 m/s=38400 m

Ha a 38400 m-ből kivonod a 33600 m-t akkor pontosan 4800-at kapsz, ami pontosan egy teljes kör.

Remélem érthetően magyaráztam.

2011. márc. 18. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!