Számsorozatok. Elmagyaráznád?
Figyelt kérdés
Egyszerűen nem értem meg a számsorozatok alapjait. Itt értem az általános alakot, hogy számoljuk ki az n-edik páros v. páratlan számot. Szóval ilyeneket. A képleteket megtanultam,csak arra lenne szükségem,hogy ezt értelmezzem is.Valaki le tudná írni egyszerűen?előre is köszönöm.2011. márc. 8. 13:45
1/1 anonim válasza:
Egy számsorozathoz meg kell adnod az első tagot és a differenciát, ezeket a1-el és d-vel jelöljük.
Innentől minden egyes elem az előző elem, hozzáadva d-t.
Pl.: a1 = 1 d = 3 sorozat esetén a2 = 1+3 = 4 a3 = 4+3= 7 a4 = 7+3 = 10, stb.
általánosan an = a1 + (n-1)*d
Ez azt jelenti, hogy az n-edig tagot úgy kapjuk meg, hogy n-1 szer hozzáadjuk a d-t az első taghoz. Előző példát alapul véve pl.:
a11 = 1 + (11-1)*3 = 1+10*3 = 31
a100 = 1 + (100-1)*3 = 1 + 99*3 = 298
Ha végiggondolod, azért kell n-1 szer hozzáadni a d-t, mert minden következő szám d-vel nagyobb az előzőnél például a 11. elemnél az első elem után 11-1, azaz 10 elem van, ezért 10-szer kell hozzáadni a d-t az első taghoz.
Remélem tudtam segíteni.
Ha van még kérdésed írj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!