Hogyan kell leirni azt matematikailag, hogy egy pont a (-1, 0; 0, -1; 1, 0; 0,1) pontok altal alkotott negyzetbe esnek a sikon?
A "minden -1nél és 1nél kisebb koordinátájú pont" nem teljesen igaz, eszerint benne van pl a (-5,0).
Amúgy szerintem legegyszerűbb, ha definiálsz egy halmazt, és azt mondod, hogy a pont annak az eleme:
H = {(x,y): x+y <= 1},
P (eleme [nem tudom, hogy lehet azt a jelet leírni, olyan mint egy gömbölyű E]) H
Ugyanez H nélkül:
P (eleme) {(x,y): x+y <= 1}
Közben én is elgondolkodtam, és amit írtam, az tényleg nem jó. Még fel kell tenni, hogy -1 <= x <= 1, mert különben akár x=5, y=-5 is simán jó lenne. Tehát végül a helyes:
P (eleme) {(x,y): x + y <= 1 | -1 <= x <= 1}
-1<=x<=1, -1<=y<=1
ez nem lenne jó?
"-1<=x<=1, -1<=y<=1
ez nem lenne jó?"
Azért nem kell az -1<=y<=1, mert x + y <= 1 -ből és -1<=x<=1 -ből következik ez.
És hoppá, még egy (remélem) utolsó korrekció: (x,y): |x + y| <= 1 Az abszolút értéket kell venni, különben lehet x=0, y=-10
Javítva, az (x,y): |x + y| <= 1 olyan pontot jelöl, amely koordinátái összegének abszolút értéke 1-nél kisebb. Próbáld meg ábrázolni:
ha x=-1, akkor y csakis 0 lehet
ahogy x távolodik -1-től és közeledik 0-hoz, y-nak egyre több lehetősége van
x=0-ban y bármi lehet 1 és -1 között
ahogy pedig x elhagyja 0-t és -1-hez közelít, y lehetőségei megint csak csökkenek
mígnem x=1-ben megint csak y=0 lehet.
Ez ki is rajzolja neked a négyzetet, aminek a kérdésben említetted a sarkait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!