Matek házi feladat holnapra kéne. (8. osztályos vagyok. )?
Nelli kókuszgolyót csinál 1adag masszából ált.40 golyó jön ki.Most kétszer olyan magas golyókat szeretne csinálni.
a;hány nagy kókuszgolyót tud készíteni 1adag masszából?Úgy dolgozz h számításaid nyomon követhetőek legyenek!
A:5
B:10
C:15
D:20
b;Nelli a megformált golyókat kókuszreszelékben forgatja meg.A kis méretű golyókhoz ált.10dkg reszeléket szokott felhasználni.Kb. mennyi reszelékre van szüksége a most készített nagyobb golyók bevonásához?
A:2dkg
B:2és fél dkg
C:5dkg
D:8dkg
c; Milyen összefüggés van az ugyanannyi alapanyagból készített kókuszgolyók száma és mérete között?
A:A golyók száma fordítottan arányos a sugarukkal.
B:A golyók száma fordítottan arányos a sugaruk négyzetével.
C:A golyók száma egyenesen arányos a sugaruk köbével.
D:A golyók száma fordítottan arányos a sugaruk köbével.
ha ezeket tudod, akkor mindent tudsz a feladatok megoldásához.
Az, hogy most kétszer olyan magasak a golyók, azt jelentik, hogy kétszer akkora a golyók sugara. Nézd meg a térfogat képletben, hogy ha kétszer akkora a sugár, akkor hányszorosára változik a térfogat, a 2. kérdéshez meg hasonlóan nézd meg ezt a felszínre is. A 3. kérdés meg általános iskolai feladat, amikhez meg még ennyi sem kell, csak kb. el kell olvasni a kérdést.
Javasolnám, hogy szerintem kapcsold ki a gépet, és ülj neki megcsinálni a feladatokat, mivel mindent tudsz hozzájuk, ha nekiülsz, ki kell jönnie egy kis gondolkodással, ráadásul ezek kifejezetten hasznos feladatok, hogy ha magadtól megoldod őket, akkor az segít az összefüggések jobb megértésében - s mivel holnapra kellenek neked a feladatok, jobban jársz vele, mintha itt várod, hátha valaki megcsinálja helyetted még holnapig.
a)
Mivel egy adag masszából 40 "kicsi" golyót tudsz formálni, ugyanannyi anyagból feleannyi (kétszer olyan magas, vagyis kétszer akkora sugarú) "nagy" golyót tudsz formálni. A megoldás a D.
b)
A gömb (nem kör) felszíne 4*r(négyzet)*pi. Mivel ezeknek a nagy golyóknak a sugara kétszer akkora, így ezek felszíne (r helyére 2r-t írsz): 4*(2r)négyzet*pi, vagyis 4*4r(négyzet)*pi. Negyedannyi reszelék elég, vagyis B.
c)
Mint a)-ból kiderül az A a megoldás.
Ugyanannyi alapanyagból feleannyi/harmadannyi/negyedannyi darab olyan golyót tudsz készíteni, melynek sugara kétszer/háromszor/négyszer nagyobb.
Pardon:
c)
Eredeti golyó térfogata: 4/3*rköb*pi
Kétszer akkora golyó térfogata: 4/3*(2r)köb*pi
2r a köbön az 8rköb
Vagyis a golyók száma a sugaruk köbével áll fordított arányban.
Elnézést, gyorsan akartam válaszolni.
Ebből következik, hogy az a) részben is A a megoldás, 20-at osztva 8-cal (2 köbével) 5-öt kapunk.
Felnőtt fejjel jól belekeveredtem.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!