Geometriában kérnék segítséget!?
Egy 10 cm sugarú körhöz egy pontból 24 cm hosszúságú érintők húzhatók. Mekkora az érintési pontokat összekötő húr hossza?
Előre is köszönöm!
Legyen a kör középpontja O, a külső pont P, az érintési pontok E és F.
OPE derékszögű háromszög (E-nél van a derékszög), ismerjük a befogói hosszát. Az átfogó hossza és a háromszög területe könnyen kiszámítható. Ha ez megvan, akkor a területből visszakövetkeztethetünk az EF húr hosszára, ugyanis az EF húr fele éppen a háromszög átfogóhoz tartozó magassága.
x^2+y^2=r^2
xo*x+yo*y=r^2 (a te esetedben xo*x+yo*y=10^2)
xo elyére a pont x koordinátáját írod, yo helyére az yo koordinátáját. Ezzel megkaptad a szelő egyenletét, amely a két, p pontba húzható érintő pontját metszi ki. Megoldod azt az egyenletrendszert, amelyet a kör képlete (a te esetedben x^2+y^2=10^2) és a szelő alkot. Megkaptad a két pontot, majd ezekből helyvektort alkotva (vagyis az egyik pont koordinátáiból kivonod a másik pont koordinátáit) megkapod ugye a helyvektor koordinátáit, amelyet egy egyszerű h(ossz)=gyök(x^2+y^2).
A feladatot kétféle kiindulással is meg lehet oldani
Megrajzolva a megoldást legyen
R = 10 cm - a kör sugara
L = 24 cm - az érintő hossza
d - a külső pont és a kör középpontjának távolsága
O - a kör középpontja
P - a külső pont
T1, T2 - a két érintési pont
m - az érintési pontokat összekötő húr fele
h = 2m = ?
Első megközelítés
Az O-P-T1 háromszög egy derékszögű háromszög, melynek átfogóhoz tartozó magassága 'm'. (Egyébként az O-P-T1 háromszög Pithagorászi háromszög). Az 'm' értéke az ismert összefüggés szerint a befogók szorzata osztva az átfogóval.
Vagyis
m = R*L/d
A 'd' átfogó
d = √(R² + L²)
így
h = 2*m = 2*R*L/√(R² + L²)
Második megközelítés
A P-T1-O-T2 négyszög egy deltoid, amit két, az átfogójuk mentén szembefordított derékszögű háromszög alkot, ezért húrnégyszög is, ezért az utóbbira érvényes tétel szerint (az átlók szorzata egyenlő a szemben fekvő oldalpárok szorzatának összegével) írható
2*m*d = 2*L*R
Egyszerűsítve és 'm'-et kifejezve az előző megközelítés összefüggése adódik, vagyis
m = R*L/d
h = 2*m
A behelyettesítés legyen a kérdező dolga
(Az első válaszoló tippje jó, csak kétlem, hogy tippeléssel jutott erre az eredményre. :-) )
DeeDee
A kör középpontja, az érintési pont és a külső pont derékszögű 3-szöget alkot. Ennek a 3szögnek az érintési pontra húzott magassága a keresett húr fele.
pitagorasz tétel
10^2+24^2=(x+y)^2 x a kör középpontjától a húrig tartó szakasz y a húrtól a külső pontig tartó szakasz
van még két derékszögű 3-szög :
x^2+m^2=10^2 és y^2+m^2=24^2
első egyenletből : x+y=26
x=26-y
beírva a 2. egyenletbe :
(26-y)^2+m^2=100
676+y^2-52y+m^2=100
m^2=52y-y^2-576
magasságtétel :
m^2= xy=(26-y)y =52y-y^2-576
26y-y^2=52y-y^2-576
26y=576
y=22,154
x=26-y=3,846
m^2=x*y=85.2071
m=9.2308
a húr hossza ennek a kétszerese: 18,462 cm
DeeDee
Najó, nem tippeltem. Rajzoltam egy újság szélére, aztán hasonló háromszögeket fedeztem fel az ábrán. Én csak 2 betűt használtam és nem is ellenőriztem, szóval azért eléggé elnagyoltam a levezetést magamnak is...
Utolsó válaszolónak
Ok, semmi probléma, mert jó a megoldás. Csak azért tettem a megjegyzést, mert szerintem többet tanul a kérdező, ha látja egy gondolatmenet magyarázatát is, nem csak a végeredményt. További jó tippelést! :-)
Dudoló Pocok-nak
Az rendben van, hogy jó a megoldásod, de bocs, az jutott róla eszembe, hogy: Miért egyszerűen, amikor bonyolultan is lehet. :-))
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!