Egy oszthatósággal kapcsolatos kérdés, segitesz?
Sziasztok,
csak egy kérdésem lenne,
ha mondjuk 65-tel való oszthatóságot nézzük akkor csak akkor osztható 65-tel ha osztható 5-tel és 13-mal.
De ha az van mondjuk, h 16, vagy az én feladatom esetén 18769.el valóosztás akkor mit kell vizsgálni, mivel négyzetszámok.
ugye 16=4*4, és ott nem elég megnézni, h osztható legyen 4-el.
Tudnátok segiteni?
Azok a számok oszthatók 16-tal, amelyeknek utolsó négy számjegyéből képzett négyjegyű szám is osztható 16-tal.
ember, nem szeretnék tiszteletlen lenni, de ha nem érted a kérdésem akkor mért válaszolsz?
a 16-ot egyszeri példaként hoztam fel, nekem a 18769 való oszthatóság kell. Ez 137 a négyzeten, ezért hoztam fel a 16-ot mint egyszerübb példát.
Akkor most mi a kérdésed?
18769 az 137*137, mivel a 137 prímszám, így mással nem osztható.
ennél érthetőbben nem tudom megfogalmazni!
Tudom én vagyok a hülye, mert nem jut eszembe.
vegyünk egy tetszőleges számot: 91, erre azt mondhatjuk, hogy akkor osztható 91-el egy szám ha osztható 7-tel és 13-mal.
DE ha veszünk egy négyzetszámot, PÉLDÁUL a 16-ot, akkor nem mondhatjuk azt, hogy egy szám akkor osztható 16-tal, ha néggyel is.
Ez a kérdésem, hogy ilyenkor mit kell tenni.
ÉS könyörgök ha nem érted akkor ne válaszolj!!
egyébként kérdésemre a válsz:
Azt kell nézni, hogy páros kitevővel szerepeljen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!