A feladat: Mekkora a távolsága P (4,2,3) pont és az alábbi egyenes x=t y=0 z= -1 között?
Az x=t y=0 z=-1 egyenes merőleges az yz síkra, ezért a pont és az egyenes távolsága nem változik, ha mindent levetítünk az yz síkra. A P(4,2,3) pont képe a P'(2,3) pont lesz, az egyenes képe pedig az E(0,-1) pont.
Most már csak az EP' távolságot kell kiszámítani Pitagorasz tétellel:
d^2 = (2-0)^1 + (3-(-1))^2 = 2^2 + 4^2 = 20
d = négyzetgyök(20)
Az utolsó előtti sor helyesen (az egyik 2-es kitevő helyett 1-et írtam az elöbb):
d^2 = (2-0)^2 + (3-(-1))^2 = 2^2 + 4^2 = 20
őszintén szólva az első válaszoló módszerét nem igazán értettem, de az eredménye tényleg jó.
én így csinálom:
leolvasom az egyenes irányvektorát. v=(1.0.0)
majd egy pontot róla P=(0.0.-1)
meghúzom a P pontból az megadott pontba mutató vektort. a=(4.2.4)
így a távolság a kapott vektornak az egyenes irányvektorára eső merőleges összetevőjének a hossza. d=|(aXv)/|v||
szóval az a vektort vektoriálisan szorzod az irányvektorral és elosztod annak a hosszával. de jelen esetben az irányvektor hossza nyilván 1, így egyszerű vektoriális szorzat lesz. amire azt kepod, hogy (0.-4.2). és ennek a hossza tényleg gyök20...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!