Egy játék 2 anyagból (fa műanyag),3 méretben (kicsi, közepes, nagy),4 színben (kék, piros, zöld, sárga) 4 formában (kör, háromszög, négyszög, hatszög) készült. Hányféle eleme van, amely a műanyag közepes nagyságú piros körtől 2 tulajdonságban tér el?
Csak 18 találtam, de a lehetséges válaszok ezek:
29 39 48 56 62
Nem tudom a jó megoldást, képlettel meg pláne nem, de leírom, hogy én mit csinálnék:
Vegyük sorra a tulajdonságokat:
Lehet fa ÉS még két méretben (2), VAGY még három színben (3), VAGY még három formában (3).
Lehet műanyag, de akkor másik két tulajdonsága tér el:
Lehet kicsi ÉS más színű (3), VAGY kicsi ÉS más alakú (3), VAGY nagy ÉS más színű (3), VAGY nagy ÉS más alakú.
Ha viszont műanyag és közepes, akkor:
Lehet kék ÉS más alakú (3), VAGY zöld ÉS más alakú (3), VAGY sárga ÉS más alakú (3).
Ez összesen:
2+3+3+3+3+3+3+3+3=26
Azt hiszem, ez nincs a megoldásaid közt, de kiindulási alapnak nem rossz ez a logika szerintem. :)
Legyen a tulajdonságok száma
A(nyag) = 2
M(éret) = 3
S(zín) = 4
F(orma) = 4
Így összesen
E = A*M*S*F = 2*3*4*4
E = 96
elemet tartalmaz a játék.
Az ábra a feladat szerinti elem megadott tulajdonságait X-el jelöli
A: O X
M: O X O
S: O X O O
F: X O O O
Mivel minden elemnek 4 tulajdonsága van, ezekből
(4 alatta 2) = 6
tulajdonságpár képezhető.
Két tulajdonságban eltérő elemek számát úgy lehet megkapni, ha két tulajdonságot lerögzítünk, a megnézzük, hogy a másik két tulajdonsággal hány elem képezhető, rendelhető hozzá a két rögzített tulajdonságúhoz.
Tehát vizsgáljuk meg, hogy egy rögzített tulajdonságpárhoz hány elem választható.
A következő táblázat jelölésének magyarázata:
1. sor: A-M rögzített, a másik két tulajdonság szorzata = 16 elem választható, ezekből egy tulajdonságpár (elem) már le van kötve.
2. sor: A-S rögzített, a másik két tulajdonság szorzata = 12 elem választható, ezekből egy tulajdonságpár (elem) már le van kötve
stb.
A-M ---> S*F = 4*4 = 16 - 1 = 15
A-S ---> M*F = 3*4 = 12 - 1 = 11
A-F ---> M*S = 3*4 = 12 - 1 = 11
M-S ---> A*F = 2*4 = 8 - 1 = 7
M-F ---> A*S = 2*4 = 8 - 1 = 7
S-F ---> A*M = 2*3 = 6 - 1 = 5
Tehát összesen 56, két tulajdonságban eltérő elem válaszható.
Mivel az elemek száma 96, amiből 1 foglalt (műanyag-közepes-piros-kör), marad 95 elem, amiből a választhatók számát levonva megkapjuk a két tulajdonságban eltérő elemek számát:
Ee = 95 - 56
Ee = 39
======
Kíváncsi vagyok, másnak mi a véleménye a gondolatmenetemről. :-)
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!