Mi a szerveződési szint fogalma?
Biológia érettségire készülök, és dolgozom ki a tételeket. Ez az egyik:
Ismertesse a szerveződési szint fogalmát és biológiai tartalmát: sejt alatti, sejtszintű, egyed alatti és egyed feletti, szövet, szerv, szervrendszer, egyed, populáció, társulás, biom, bioszféra.
De az Istenért sem találom a szerveődési szint fogalmát.. valaki letudja írni nekem? Mert se az interneten, se a könyveimben nem találom..
Az a fogalma ami ott levan írva utána!
ne legyenek már ennyire bugyuták a mai érettségire készülők..
Szia!:) Remélem azóta már találtál kielégítő választ a kérdésedre:) Én is most dolgozom ki a tételeket.
Én azt írtam, hogy a szerveződési szintek az élőlények önfejlődésének eredményeként jöttek létre. Ezek a szintek alá-fölé rendeltségi viszonyban állnak egymással, és a magasabb szerveződési szint magában foglalja az alacsonyabb szintet.
Én a sejt alatti megfogalmazásánál akadtam picit el. De szerintem az talán a molekuláris szint? Passz:9 holnap megkérdezem a biosztanárt:D
A szerveződési szint fogalma: Az élővilágban hierarchikusan egymásra épülő szerveződési szintek alakultak ki az evolúció folyamán. Minden szintre külön-külön más jellemzők és törvényszerűségek a jellemzők. Ezek azonban nem az alacsonyabb szintek tulajdonságainak összegzéséből származnak, mégis minden magasabb szerveződési szint magában foglalja az összes alatta helyezkedőt.
forrás: Dr. Szerényi Gábor- Biológia tankönyv érettségizőknek 11
Sejt alatti szerveződési szintek fogalma
Praktikus(kutatási) szempontból beszélhetünk sejt alatti szerveződési szintekről is: A biogén elemek, a biogén molekulák vagy a sejtszervecskék szerveződési szintjéről. Ezek azonban nem tartoznak az élő anyag szerveződési hierarchiájába, hiszen az élet legkisebb alaki és működési egysége a sejt.
Ugyan abból a könyvből írtam ki, mint az előzőt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!