Matek-házi, segítene vki megoldani? (felszín, térfogat számítás)
Először számítsd ki a gömb térfogatát, annyival fog emelkedni. Hogy ez mennyi is pontosan cm-ben, azt megtudod, ha a henger (mert ugye henger alakú a pohár)térfogatának képletébe behelyettesíted az ismerteket.
A gömb térfogata: 4 pí * r, a harmadikon /3
henger térfogata: pí * rnégyzet * h (a h-t keresed)
Nem fogom megcsinálni helyetted, ha azt várod...
De ha csak magyarázatra vársz:
Van egy gömböd, aminek 4cm a sugara. Ennek számítsd ki a térfogatát. (leírtam, hogy hogyan)
Van egy poharad, amiben víz van. ha belenyomod a gömböt, akkor a vízszint megemelkedik.
Egy példa: mondjuk 5 centi magasan áll a pohárban a víz. amikor belenyomod a gömböt, megemelkedik, mondjuk 8 centi lesz. vagyis 3 cm-t emelkedik.A gömb térfogata megegyezik az emelkedés térfogatával.így már tudod a gömb térfogatát, a henger térfogatát, a sugarakat, a pít, vagyis mindent. helyettesítsd be, és megkapod, hogy mennyit emelkedett.
nem, nem kell megcsinálni helyettem, csak vmi készséges magyarázatot vártam volna, amiböl nem az jön le, hogy te érted én meg hülye vagyok, egyébként még mindig nem értem, mert a henger magassága nincs meg
lehet hogy velem van baj, de ha nem tudsz higgadtan magyarázni akkor nincs értelme annak, hogy próbálsz segíteni...
Min vagy kiakadva? Nem húztam fel magam.
Segítek szívesen, de mint írtam nem fogom, se neked, sem másnak megcsinálni a háziját. Nem azt írtam, hogy te azt akarod, de van aki igen. Ennek ellenére segítek, ha nem megy.
Nem is kell a henger, vagyis a pohár magassága. Leírom egyenként, csináld meg amit mondok.
1.) Számold ki a gömb térfogatát.
2.) A gömb térfogata, és az, amennyit a víz emelkedik ugyan annyi. Vagyis megvan a henger térfogata (mert ugye henger alakú a pohár, igy amennyit emelkedik a víz, az is henger alakú)
3.) a henger térfogat képletébe behelyettesítesz mindent, és kapsz egy egyenletet. Ezt rendezed, és megkapod, hogy mennyit emelkedett.
Ha most sem megy, akkor szólj.
a gömb térfogata: 267,95 köbcentiméter
ezután úgy kell csinálni, hogy a henger térfogata: rnégyzet szer pí szer magasság, de a magasság a 267,95?? vagyis a gömb térfogatával kell beszorozni?
Nem, hanem a henger térfogata annyi.
henger térfogata: rnégyzet szer pí szer magasság --ebből következik, hogy
267,95=rnégyzet szer pí szer magasság ---ebből mindent tudsz, csak a magasságot nem. Ezt kell kiszámolni.(R=5(a pohár))
-t kiszámolod.
267,95-öt oszdod rnégyzet szer pí-vel --megkaptad a magasságot.
Hányadikas vagy?
Szólj, ha megvagy.
Figyelj! Egyelőre felejtsd el a gömböt.
Van egy üres hengeres poharad, aminek az alapterülete 'A'. Fogsz egy edényt és beleöntesz V0 mennyiségű folyadékot. Mivel egy henger alakú térrészbe V = A*h mennyiségű folyadék fér bele, a beöntött V0 mennyiség h1 = V0/A magasságban fog állni. Most újra veszed az előbbi edényt és beleöntesz a pohárba V1 mennyiségű folyadékot. Mivel az alapterület azonos, a V1 térfogat h1 = V1/A magassággal növeli a bentlevő folyadék szintjét. Eddig érthető?
Ha a V1 térfogat egy gömbnyi - V1 = Vg - mennyiség, akkor a magasság növekedés h2 = V1/A = Vg/A.
A gömb térfogatának képlete ismert, az alapterületé (kör) úgyszintén, csak be kell helyettesíteni, és kiszámolni a végeredményt.
Egyébként nem mindegy, mennyi víz van kezdetben a pohárban. Ahhoz, hogy bemerítés után a víz szintje minimum a gömb tetejéig érjen, a bemerítés előtti V0 mennyiség plusz a gömb térfogatának megfelelő mennyiség 2r magasságú szintet kell elérjen.
Vagyis V0 + Vg = A*2r
Ebből legkevesebb
V0 = A*2r - Vg
mennyiségű víznek kell lenni a pohárban a bemerítés előtt.
DeeDee
hála az úristennek nem volt ilyen feladat a dogában, mert még most se értem, de majd megkérdezek vkit
azért köszi a segítséget
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!