Mi a would és az used to között a különbség?
would: ISMÉTLŐDŐ cselekvés a múltban.
used to: valaha- tehát ma már nem.
Példák:
When he was a child, he would climb up trees. -gyerekkorában GYAKRAN mászott fára.
I used to go to this school- ebbe az iskolába jártam.
Did you use to live in this house? Ebben a házban éltél?
He would rise early and take a walk before breakfast. Mindig korán kelt és reggeli előtt sétált egyet.
A used to és a would gyakorlatilag ugyanarra szolgál, tehát cselekvésekre/történésekre amik a múltban RENDSZERESEN megtörténtek, de ma már NEM.
Pl. I used to play football at the weekends. --> ez azt jelenti, hogy annak idején minden hétvégén mentem focizni, de manapság már nem járok.
I broke my arm on Sunday. --> nem írhatod used to/would-dal, mert ez egyszer megtörtént, de nem ismétlődően eltörted a karod minden vasárnap :D
Arra kell vigyázni, hogy a would után csak activity verb állhat (tehát eszik, olvas stb.), a used to után állhat state verb (know, love, like stb.) és az előbb említett activity verb is.
Valamint elméletben negatív és kérdő mondatokban used to-t használunk, de élőszóban ezt nem szokták betartani.
A used to és a would után is infinitive alakban áll az ige.
Remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!