Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Negyedfokú egyenletet, hogy...

Negyedfokú egyenletet, hogy kell visszaalakítani másod fokúra?

Figyelt kérdés

Addig oké, hogy kiemelek x négyzetet... de onnan, hogy tovább?

segítenem kell másnak és nekem már régebben volt...

2010. nov. 25. 20:52
 1/9 anonim ***** válasza:
ha csak páros kitevővel szerepel az X (tehát nincs X^3 meg X), akkor elnevezed X^2-et Ynak, így kapsz egy másodfokút. Azt megoldod, és akkor lesz két lehetséges eredményed X^2-re, amikből 4 lehetséges megoldásod Xre
2010. nov. 25. 20:58
 2/9 A kérdező kommentje:
az tudom... csak van x^3 is...
2010. nov. 25. 21:03
 3/9 A kérdező kommentje:
és így már 2 változó lenne...
2010. nov. 25. 21:04
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Az a szemetebb eset. Ilyenkor megpróbálhatod kitalálni az egyik gyököt (és akkor azt ki tudod emelni, hogy a negyedfokúd (X-gyök)*(valami harmadfokú) ), vagy úgy ránézésre kitalálni milyen két másodfokú szorzatára bomlik. Végső elkeseredésben még lehet ilyenkor csinálni, hogy tudjuk, hogy felbomlik két másodfokú szorzatává, szóval felírjuk paraméterekkel: (X^2+aX+b)(X^2+cX+d), ami kibontva X^4+ (a+c)X^3 + (ac+b+d)X^2 + (ad+bc)X +bd, és akkor az itteni együtthatók megfelelnek a negyedfokú megfelelő együtthatóival (miután leosztottad az X^4 együtthatójával), így kaptál egy nagyon randa egyenletrendszert, és akkor abból kiszenveded.
2010. nov. 25. 21:18
 5/9 anonim ***** válasza:

"és így már 2 változó lenne..."

az nem lenne, mert ha nem lenne benne X^3 meg X, akkor ha így behelyettesítenénk, akkor X^2 helyére mindenhova Y-t írnánk, X^4 helyére Y^2 et , szóval egy egyváltozós egyenletet kapnánk, csak Yban

2010. nov. 25. 21:20
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem szimmetrikus véletlenül? Vagy átalakítani nem tudod szimmetrikusra? Mert ha sikerülne, akkor végigoszthatnád x^2-tel, kiemelhetnél és úgy már tudnál helyettesítést alkalmazni.
2010. nov. 25. 21:55
 7/9 A kérdező kommentje:
próbáltam... egy új kérdésbe kiraktam a egyenletet... most raktam ki
2010. nov. 25. 22:01
 8/9 anonim ***** válasza:
én már megoldottam neked:)
2010. nov. 25. 22:51
 9/9 anonim válasza:

pl

x^4+2x^2+2=0

itt a hatványozás azonosságait ha megtanultad, tudod hogy

(x^2)^2=x^4 ugye?

a fenti példánál tehát bevezetsz egy új változót, legyen ez pl. k, most k=x^2, tehát

k^2+2k+2=0

ezt megoldod, és abból ami kijött k-ra két gyök, abból gyököt vonsz, kétszer is, így négy x-ed jön ki, azokat pedig felírod növekvő sorrendben zárójelbe, pl (-2;-1;1;2)

2010. nov. 26. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!