Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Aladár és Béla 4 óra alatt...

Aladár és Béla 4 óra alatt vágta fel a tüzifát Aladár és Péter ugyanazt a mennyiséget 7 óra 12 perc alatt Béla és Tamás ugyanezzel 3 óra 36 perc alatt végezne Mennyi időre lenne szüksége Tamásnak és Péternek ugyanerre a munkára?

Figyelt kérdés
Köszi a segítséget :)
2010. nov. 10. 20:45
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

Bocsi az öszefolyó szövegért, külön sorba írtam mindet, de nem úgy jelent meg.

Azért remélem sikerül mindenkinek értelemszerűen kitenni a pontokat a mondatok végére.

A "tüzifát, alatt, végezne" szavak után kell a pont.

2010. nov. 10. 21:15
 2/14 anonim ***** válasza:

annyi, hogy jelölje A azt, hogy Aladár a tüzifa hányad részét vágja fel 1 óra alatt, B ugyanez Bélára, a T és P-t már ebből szerintem kitalálod.

Aladár és Béla együtt 4 óra latt vágják fel az egészet, tehát 1 óra alatt az 1/4ét, tehát A+B=1/4.

Aladár és Péter együtt 7óra 12perc alatt (ami 7+1/5 =36/5óra), tehát 1 óra alatt az egész 5/36 át vágják fel, tehát A+P=5/36.

Béla és Tamásra ugyanígy kijön B+T.

Most tudod A+B,A+P, B+T -t, és ezek segítségével kéne kifejezni T+P -t.

Ha ez megvan, akkor ezzel megkapod azt, hogy Tamás és Péter egy óra alatt hányad részét tudják felvágni a tűzifának. Ebből meg már könnyen kijön, hogy akkor hány óra alatt vágják fel az egészet

2010. nov. 10. 23:05
 3/14 anonim ***** válasza:
az előzőnél azt használtam (ha ez így elsőre nme lett volna világos), hogy ha Aladár 1 óra alatt mondjuk az összes fa 1/10-ét vágja fel, Béla meg az 1/6át, akkor együtt 1 óra alatt ezek összegét, 1/10+1/6=4/15 részét vágják fel
2010. nov. 10. 23:07
 4/14 A kérdező kommentje:

Ettől sajnos nem lettem okosabb. :(

Azt viszont még én is látom, hogy betaság amit írtál.

Azért köszi, hogy megpróbáltál segíteni.

Valaki esetleg meg is tudja oldani?

2010. nov. 11. 06:17
 5/14 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon nehéz feladat, elhiszem hogy senkinek nem sikerült. Ehhez nem elég matekosnak lenni, gondolkodni is kell. Minimum egy kamionsofőr végzettség kell hozzá.

Legyen mondjuk 360 darab felaprítandó tűzifánk. Ezt a számot volt a legnehezebb kitalálni, lehetett volna bármennyi, de olyan kellett, amivel könnyű számolni. Ez jó lett, szóval 360 darab fát kell felaprítani.

Jelöljük az embereket a nevük kezdőbetűivel.

AB együtt 90 darabot vág fel óránként. (360/4)

AP együtt 50 darabot vág fel óránként. (360/7h12)

BT együtt 100 darabot vág fel óránként. (360/3h36)

TP együtt ?? Na ezt kéne kitalálni, nem könnyű. Azaz dehogynem.

AP+BT összesen 50+100=150 darabot vágnának fel mind a négyen óránként. Ha ebből kivonjuk AB 90 darabját, éppen megmarad TP teljesítménye. 150-90=60 darab.

A kérdés tehát meg is válaszolódott, Tamás és Péter együtt 60 darab fát képes óránként feldarabolni, azaz a 360 darabhoz pontosan 6 órára van szükségük.

Egyenleteket majd talán írnak a matekosok, én olyannal nem foglalkozom.

2010. nov. 11. 07:22
 6/14 anonim ***** válasza:

Csak hogy aki nem hinné, az is leellenőrízhesse:

360 darab fa van összesen.

Aladár 30 db

Béla 60 db

Péter 20 db

Tamás 40 db tüzifát képes óránként felvágni.

2010. nov. 11. 08:07
 7/14 A kérdező kommentje:

Nagyon szép és érdekes megoldás.

Köszi :)

2010. nov. 11. 11:16
 8/14 anonim ***** válasza:

59%os

Ez ilyen egyéni elvi dolog, de én nem szeretem megcsinálni mások helyett a házijukat, hanem megadni nekik a megoldás menetét, de rájuk hagyva, hogy ők fejezzék be, számolják ki.

Ennek két oka van:

- egyrészt a többi emberrel se fair, akik megkapták ezt a házit, hogy a kérdező nem maga csinálja meg, semmi köze a megoldáshoz, aztán az iskolában már sajátként van kezelve. Az egy dolog, ha nem teljesen önállóan, segítséggel oldja meg, de valamennyi munkája legyen benne neki is.

- messze nem is érti meg az ember, ha más csinálja meg helyette, nincs rákényszerítve, hogy meg is értse a megoldás menetét, és ezáltal fejlődjön, meg nem is gyakorolja be a technikákat. Ha nem az egész megoldás van leírva, csak a főbb menete, akkor meg kénytelen megérteni, és begyakorolni a megoldással, ezáltal fejlődik.

Azért is jegyzem ezt meg, mert itt is az volt, hogy az első hsz-em ugyanezt a megoldást írja le, mint a tied, csak nem számolja végig, hogy a kérdezőnek is meg kelljen értenie a dolgot, és hogy kelljen valamit csinálnia is vele, nem csak lemásolni. A kérdező pedig arra nem vette a fáradtságot, hogy ha nincs kidolgozva, akkor végiggondolja ezt a megoldást, mi is van odaírva, hanem gondolkodás nélkül odaírta, hogy ez biztos butaság, hiszen ahhoz hogy átlássa, ahhoz végig kellett volna gondolnia.

Nem szeretném rád erőltetni a témában a nézeteimet, csak gondoltam beírom, hogy lásd ezt a szempontot is, és hogy te mit gondolsz erről.

2010. nov. 11. 15:03
 9/14 anonim ***** válasza:

Utolsó

Te egyszerűen ostoba vagy, és amit írkáltál, az is ostobaság.

A feladatot pedig képtelen lennél megoldani, még ennél sokkal könnyebbet is.

De haragudj a durva válaszért, de kikivánkozott belőlem, nagyon utálom, amikor buta emberek, okosnak akarnak látszani.

2010. nov. 11. 15:06
 10/14 anonim ***** válasza:

59%

Akkor olvasd már el, hogy mit írtam, tök ugyanaz, mint a te megoldásod, csak te azt mondtad, hogy 360 egységre osszuk fel a fákat, én meg 1 egységgel számoltam.

De nézd akkor meg, amiket én törttel számolok, azok után zárójelben odarakom hogy az a 360eységre számolva mennyi, hogy lásd tök ugyanarról van szó:

már volt fent leírva, hogy A+B=1/4 (ez 360 egységre 90 egységet jelent), A+P=5/36 (360*5/36=50, jé ez is stimmel), és hogy hasonlóan számoljuk ki B+T-t, ketten 3óra 36 perc alatt végeztek, ami 18/5 óra, tehát egy óra alatt az egész 5/18át vágták fel az egésznek, B+T=5/18 (260*5/18=100, oppszá, minő véletlen).

Itt írtam, hogy "Most tudod A+B,A+P, B+T -t, és ezek segítségével kéne kifejezni T+P -t. "

Ez megint olyan, hogy szerintem ez elvárható dolog, hogy ha már el van írva, hogy ebből a 3ból kell kikavarni a T+P-t, akkor legalább ennyit magától vegyen észre a kérdező, hogy (A+P)+(B+T)-(A+B)=P+T.

Tehát P+T = 5/36 + 5/18 - 1/4 =6/36=1/6 (és 360*1/6=60, már megint milyen gyanúsan stimmel, nem úgy látod).

És itt írtam ezt, hogy "Ha ez megvan, akkor ezzel megkapod azt, hogy Tamás és Péter egy óra alatt hányad részét tudják felvágni a tűzifának. Ebből meg már könnyen kijön, hogy akkor hány óra alatt vágják fel az egészet"

Valóban, ha egy óra alatt az egész 1/6dát vágták fel, akkor az egészet 6 óra alatt fogják felvágni.

------------------

Tanulságok:

- a kis "buta gyerek" úgy néz ki, mégis teljesen jó megoldást adott, csak egyikőtök se volt képes/hajlandó végiggondolni mi is van odaírva

- egy bocsánatkérés azért magunk között ezek után már alapból elférne, az arc visszavétele legalább olyan szintre, hogy kommunikálni tudjunk egymással, dettó.

- én is rühellem, amikor agresszív emberek úgy ugatnak le, hogy közben arra nem veszik a a fáradtságot, hogy elolvassák és megértsék, amit írok.

- nekem nem igényem, hogy attól érezzem magam marha okosnak, hogy nem túl nehéz középiskolás matekpéldákat oldok meg, és jól beírom, hogy mindenki lássa milyen okos vagyok. Ha ez lenne a célom, akkor én is a teljes megoldásokat írnám be, és nem rávetetésekkel próbálkoznék.

Nekem az a célom, hogy itt rávezetéseket, segítséget adjak az olyanoknak,akik elakadtak a házijukkal, de megoldani nem fogom helyettük, mert az már csak az én egóm fényezésére lenne jó, a kérdést feltevőket viszont megfosztanám a fejlődés lehetőségétől.

MIután tisztáztuk ezeket, és megállapítottuk, hogy nem hülye vagyok, hogy nem tudom megoldani a feladatot, hanem nem akarom elárulni a teljes megoldást, és talán le is nyugodtál már ezáltal, így is érdekelne a gondolatod arról, hogy a házifeladat rovat nem arra szolgál, hogy a gimit már kijárt emberek itt éljék ki, hogy mekkora királyak matekból, hanem hogy segítséget, ötleteket adjon a házikhoz azoknak, akik próbálkoznak, de elakadtak.

2010. nov. 11. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!