Ezt hogyan kell? (matek)
ABC háromszög.
AC=CB=1m
Az A csúcsból induló szögfelező a BC oldalt t- ben metszi, és az AT, BC egyenesek adta szögek egyike 135 fok.
Mekkora a háromszög AB alapjához tartozó magasság?
Azt is írd le, hogy hogyan számoltad ki. Köszi nagyon:)
Azért elmondom, hogy csináltam :)
[link] ez a gyönyörűséges ábra :D
Ugye, ha AC=CB=1 m, akkor ez egy egyenlő szárú háromszög.
Az ATB szög 135 fok, mivel, ha a másik lenne az, úgy nem lenne megszerkeszthető.
Ha az ATB szög 135 fok, akkor az ATC szög 45 fok, mivel 135+45=180.
ABC szög kétszerese TAB szögnek, mivel CAB szög=ABC szög, mivel az egyenlő szárú háromszög két alapon fekvő szöge egyenlő, és CAB szöget ugye megfeleztük.
Azt tudjuk, hogy ABT háromszög egyik szöge 135 fok, ebből ugye tudjuk, hogy a másik kettő együtt 45 fok, mivel a háromszög belső szögeinek összege 180 fok.
Mivel ABC szög TAB szög kétszerese, meg tudjuk határozni a két szöget. 45/3=15, tehát TAB szög 15 fok, ABC szög 30 fok -> BAC szög is 30 fok -> ACB szög=180-30-30=120 fok.
az A, C, és az AB oldalhoz tartozó magasság talppontja (amit elfelejtettem megbetűzni, de legyen mondjuk X, képzeld oda :D ), szóval ACX háromszög egy fél szabályos háromszög.
ACC' meg egy egész szabályos háromszög, aminek minden oldala 1 méter, és X pont CC' felezőpontján van, ezért CX szakasz pont fél méter :D
Remélem érthető lett, azért ilyen hosszú, mert minden apró lépést leírtam, nem pedig azért, mert nehéz, mert nagyon könnyű :D
(Annyit még elmondanék hátha nem tudod, hogy pl. ACB szög az a C csúcsnál lévő szög, szóval ha így sorrendbe összekötöd A-t, C-t és B-t, akkor ugye a C-nél van a szög. Ugyan így pl ATB az a T-nél lévő szög :D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!