Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mitől függ hogy a gyerek Rh...

Mitől függ hogy a gyerek Rh pozitív vagy negatív lesz?

Figyelt kérdés
Igazából nem házi, csak érdekel a téma de az iskolánkban sajnos nem tanítanak bioszból szinte semmit. Arra hogy a vércsoport az hogy öröklődik, azt kilogikáztam, meg értem is. De arra nem tudtam rájönni, hogy az Rh mikor negatív és mikor lesz pozitív. Kérlek leírnátok? A neten kétféleképp is láttam, de nem tudom hogy melyik az igaz.
2010. nov. 10. 13:36
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Az RH egy fehérje, ami vagy megvan a szervezetben vagy nincs- hasonlóan a különféle vércsoportokhoz. Ha valakinek nincs a vérében ez az anyag, akkor RH negativ, ha van, akkor RH pozitiv. Ha az egyik szülö RH+, a másik RH-, akkor a gyerek vagy az egyiket vagy a másikat örökli. GOnd akkor van, ha az anya RH negativ, a ygerek meg RH pozitiv - ekkor ugyanis az anya szervezete elkezd ellenanyagot termelni a Rh-fehérje ellen, és igy a terhességet veszélyezteti. Igaziból nem az elsö, hanem a késöbbi terhességeknél lép fel ez az összeférhetetlenség, ezért ma már ilyen esetben a szüléskor az anya kap egy injekciót, ami megakadályozza az ellenanyag termelését.
2010. nov. 10. 13:52
 2/6 anonim ***** válasza:
Tökéletesen leírta az első:) Csak megerősíteni jöttem:))
2010. nov. 10. 13:53
 3/6 anonim ***** válasza:
Az elsö vagyok, köszi az elismerést, jól esett.
2010. nov. 10. 13:56
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, nagyon hasznos volt!

És ha mindkét szülő Rh negatív, akkor a gyerek is az lesz biztosan? Meg ha mindketten Rh pozitívak, akkor a gyerek is pozitív lesz?

2010. nov. 10. 15:50
 5/6 anonim ***** válasza:

No igen, igazából az első nem a kérdésre válaszolt, bár jó dolgokat írt. Nem tudom, mennyit tudsz bioszból, úgyhogy próbálom érthetően leírni :)

Szóval arról már biztos hallottál, hogy vannak a kromoszómák a sejtekben, ezek tárolják az információt arra vonatkozóan, hogy mi hogyan működjön a sejtjeinkben. Ezekben a kromoszómákban vannak gének. A gén fogalmát elég nehéz meghatározni pontosan, úgyhogy ebbe nem is mennék bele (nehogy már miattam tanulj meg valami hülyeséget), de gondolom, sejted, kb mit jelent. Szóval azt a tulajdonságot, hogy megjelenik-e az a bizonyos fehérje a vörösvértestjeiden, egy ilyen gén kódolja. Ennek a génnek két változata van, az egyik szerint lesz fehérje a vörösvértesten, a másik szerint nem. Az, amelyik szerint van, domináns - ez azt jelenti, hogy ha ő megjelenik, akkor márpedig az lesz, amit ő akar. A másik variáció recesszív, tehát ha megjelenik mellette egy domináns, akkor teljesen mindegy, hogy ő ott van-e, vagy nincs. Tehát a a szüleinknek van két verziója ebből a génből, ebből (ezt majd később megtanulod sejtbiológiából, hogy miért) az egyiket fogja átadni nekünk, és úgy lesz nekünk is kettő, hogy egyet kapunk anyukánktól, egyet apukánktól. Ha mind a kettő domináns, azaz kódol fehérjét, akkor egyértelmű a szituáció, lesz fehérje a vörösvértesten, így Rh+ a gyerek. Ha egyik szülőtől recesszív gén jön, a másiktól pozitív, akkor is Rh+ lesz, hiszen ha van olyan gén, ami kódoljon fehérjét, akkor lesz fehérje. Ha két recesszív gén kerül össze, akkor pedig Rh-, mert ez esetben nincs, ami kódoljon fehérjét a vörösvértestre. Így két Rh+ szülőnek is lehet Rh- gyereke (mert ha mindkettőjüknek egy domináns és egy recesszív génje van, akkor ők maguknak van fehérjéjük, de előfordulhat, hogy ők maguk mindketten azt a gént adják tovább, ami nem kódol fehérjét), de két Rh- szülőnek sosem lehet Rh+ gyereke, mert nincs olyan génjük, ami tudna fehérjét kódolni a vörösvértestre. Picit hosszú lett, remélem, érthető, ha valami nem világos, szólj :)

Amúgy hányadikos vagy? Csak azért kérdem, mert ezt elvileg tanulnotok kell majd valamelyik évben, de tök jó, hogy ilyen korán érdeklődsz a dolgok iránt.

2010. nov. 10. 18:34
 6/6 A kérdező kommentje:
Utolsónak: köszönöm szépen, hogy elmagyaráztad részletesen! Így már értem. Az hogy korán érdeklődök az nem biztos hogy igaz, vagyis szerintem. Gimis vagyok, van még egy évem érettségiig. Sajnos biológiából tényleg nem tanulunk semmit, mert heti egy óránk van, ami ráadásul utolsó óra és így legtöbbször elengedik, mert az osztály az olyan hogy nem lehet tanítani.
2010. nov. 11. 22:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!