Szorzattá alakítás! Segítség!?
Nem értem ezeket, hogy hogyan lesz pl.: (2) a kettő zárójelben a hatvány kitevőt jelenti, csak sajnos itt nem lehet felső indexet írni :S
c(2)-7c+12=(c-4)(c-3)
b(2)+5b+6=(b+2)(b+3)
ilyesmi feladatokból van egy rakás házim, ill. írok hétfőn, de nem értem... :-(
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Azt kifelejtettem, hogy a tankönyvben nincs semmi (sokszínű matematika)...:S
Ezek pedig a feladat-gyűjteményünkben vannak...
szia!
Szerintem ez úgy van , hogy;
ha a zárojelben összeszorzod egymással mindent, úgyhogy
(c-4)(c-3) akkor kijön az, hogy c(2)-7c+12 szóval ha mindent mindennel beszorzol... c*c=c(2) ,c*-3c=-3c, -4*c=-4c, -4*-3= 12
tehát összevonod a -3c és a -4c az lesz -7c
és akkor megvan , hogy c(2)-7c+ 12
ezeknek a feladatoknak annyi a lényege , hogy felbontsd normálisan a zárójeleket... illetve tanultátok a szabályokat is, nem? meg van olyan amikor kikell emelni, azt tanultátok?
Szia.
Ez nagyon egyszerű feladat.
(Amúgy a négyzetre emelést ^ ezzel jele szoktuk jelölni a gépen)
c^2-7c+12=(c-4)(c-3)
Elsőként botntsuk fel a záró jeleket a jobb oldalon. (Amúgy mindegy melyik oldalra van írva a záró jelezés)
itt egy pl hogy kell (a+b)*(c+d)=a*c+a*d+b*c+b*d
(c-4)*(c-3)= c^2-3c-4c+12=c^2-7c+12
Helyettesítsük vissza
c^2-7c+12=c^2-7c+12
így azonosságot kapunk.
Ezért c gyakorlatilag az egész R halmaz lehet.(vagyis bármilyen szám!)
A másodikra is ezt kapod.
Ha nem azonosságot kapsz akkor miután felbontod a zárójelt vissza helyettesítesz kapsz egy egyenletet amit ha megoldasz kapsz egy számot és egy változót(betűt) mai egyenlő egy mással.
Első kettőnek köszönöm!
Harmadik? Esetleg tudsz abban segíteni, hogy hányadik oldal?
Köszönöm mindenkinek! :-)
Kicsit félremagyaráztan...:S
Amit tudok: (c-4)(c-3), ezt ki tudom számolni, hogy c^2-7c+12 lesz :-)
Amit nem tudok: c^2-7c+12, hogy ebből hogyan csináljak (c-4)(c-3)-at... :S
Remélem sikerült érthetőbben leírni a problémámat, a lényeg, hogy csak az "egyik oldalról tudom megoldani"...
Nah figyelj:)
úgy kell hogy ugye a c^2-7c+12 egy másodfokú egyenlet, megoldóképlettel kiszámolod a c-t(ez remélem megy,azt a képletet tudni kell) és akkor kijön két eredmény a c-re: c1=4 és c2=3. Aztán van egy olyan képlet, hogy (x-x1)(x-x2), ebben az esetben (c-c1)(c-c2), aztán behelyettitesz a c1 és c2 helyére: (c-4)(c-3).
enniy, remélem érthető volt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!