Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémiások! A komplex-ion...

Kémiások! A komplex-ion képződést nem tudná nekem valaki érthetően elmagyarázni?

Figyelt kérdés

Na most ugye azt tudom, hogy a Réz(II)ion az ammóniával tetramin-komplexet alkot. Azt is tudom, hogy ilyenkor a ligandumok dativ kötéssel adják a központi ionhoz a nemkötő elektronpárjaikat és én itt bukok el…

A réz(II)nek ugye csak a 3d alhéjon van egy elektronhiánya mert a 4s1-et elvesztette. Oda hogyan tud 4 elektronp beépülni?? Nem értem….

dec. 2. 16:31
 1/2 anonim ***** válasza:

Az elektron hullám. A "héj" elnevezés megtévesztő az atompályákra, mert ezek egymást átfedő hullámok.

Az elektronhullám annál mélyebb energiájú állapotban van, minél kevésbé "gyűrött", azaz minél nagyobb a hullámhossza és "átlagosan" minél közelebb van az atommaghoz. A magra való rácuppanásnak a "gyűrődésből" adódó energianövekedés szab gátad, a kettőnek van egy optimuma, ez az elektonpálya. Minél több csomó van az elektronhullámon (térben ezek ugye csomósíkok vagy csomógömbök), annál nagyobb lesz a hullám - de nem csak a külső részen létezik az elektron. Az egy elektonos hidrogén gerjesztett állapotaiban a 2p és 2s pályák energiaszintje ugyanaz. A lítiumban azonban már nem így van, az 1s pályán lévő elektronok árnyékoló hatása miatt. A p pálya csomósíkja pont onnan tiltja ki az elektront, ahol árnyékolatlanul érezhetné a mag vonzását. A 2p elektronnak pedig a magnál is van duzzadóhelye. Sőt a 4s elektronnak is. Hibás tehát az elektronhéjakat hagymahéjként elképzelni. A 4s elektron átlagosan kijjebb van ugyan, mint az 1s, de a 4s elekron is valamilyen valószínűséggel létezik a mag közelében is.

Az átmenetifémeknek mind van üres d (azaz két csomósíkos) pályájuk. Az üres azt jelenti, hogy a kvantumszabályok szerint ott elektron tartózkodhat (noha más mintázatú elektonhullámok belsejlben van), emiatt más atomok elektronjai élvezhetik pl. a rézatom közelségét.

Ez olyan, mint a hidrogénkötés: térben irányított és darabra meghatározott (ahogy a víznél is megvan, hogy a molekula két kötésnek lehet donora, kettőnek akceptora, megadott (tetraéder-közeli) irányokban)

Ha a válasz nem érthető, de nagyon nem érdekel, akkor a lényeg, hogy az átmenetifémek ionjai ilyenek (meg az alumíniumnak is van üres 3d pályája, tehát az is). Ha érdekel, akkor középiskolásként Tóth-Holics-Marx: Atomközelben c. könyvével érdemes kezdeni.

dec. 2. 22:34
 2/2 anonim ***** válasza:

>A réz(II)nek ugye csak a 3d alhéjon van egy elektronhiánya

-#1 okfejtésből a lényeg, hogy van neki egy teljesen üres 4d pályája. Ezekből ilyenkor molekulapályák hibridizálódnak, de lényeg, hogy a betöltetlen d pályák miatt elektonpárok befogadására képes, az elsőrendűnél gyengébb, a másodrendűvél erősebb kötési energiával.

dec. 3. 09:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!