Hogyan kéne ezt kiszámolni?
Egy matekfeladatban kéne a szinusz koszinusz tételeket használnom. Az megvan, hogy szinusz alfa = szöggel szemközti oldal/átfogó, de ha az oldalakat tudom, abból hogyan tudom kiszámolni a szögeket? Régen tanultuk, már nem emlékszem rá, és nem találom a régi füzetemet.
Előre is nagyon köszi!
Egyszerűbb lenne, ha leírnád a feladatot.
Régen, amikor még nem voltak számológépek, ezekhez az értékekhez táblázatokat készítettek, és abból lehetett kiolvasni. Ugyanezek a táblázatok például a négyjegyű függvénytáblázatban is megtalálhatóak.
Egyébként te magad is meg tudod határozni méréssel; például ha azt tudod, hogy sin(szög)=0,3, akkor rajzolsz/szerkesztesz egy olyan derékszögű háromszöget, amelyben ez az arány fennáll, például az átfogó hossza legyen 1 dm, az egyik befogó 0,3 dm = 3 cm, és ebben a derékszögű háromszögben szögmérővel kiméred a 3 cm-es oldallal szemközti szöget. Ennek nagy előnye, hogy bármikor, minimális matektudással elvégezhető, hátránya, hogy nem ad adott esetben elég pontos eredményt (a bolti szögmérővel csak fok pontossággal tudsz mérni). Nem tudom, hogy neked mennyire pontos eredmény kell.
Másik megoldási mód, hogy ismered az arkuszszinuszfüggvény Taylor-sorát, és abba behelyettesíted a példabeli 0,3-et, az eredményről viszont azt kell tudni, hogy radiánban adja meg a fokot, tehát ezt még el kell osztani pi-vel és szorozni 180-nal, hogy az eredményt fokban kapjuk meg.
Derékszögű az a háromszög? Akkor a két oldal hányadosa, ahogy írod, a keresett szög sinusa. Ezt a számot a négyjegyű függvénytáblában kikeresed, melyik szöghöz tartozik.
A másik szöggel nem kell variálni. Ezt kivonod a kilencvenből. ( A háromszög szögeinek összege 180)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!