Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mely nem konstans függvényre...

Mely nem konstans függvényre teljesül, hogy minden (mondjuk pozitív) x érték esetén: f(x)+f(1/x)=1 ?

Figyelt kérdés

szept. 22. 13:02
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

f(x)=0.5+log(x)

Egy megoldás pl.

szept. 22. 13:34
 2/17 anonim ***** válasza:

Ha feltételezzük, hogy f(x) logaritmusfüggvény, vagyis f(x)=log(a)[x]+c alakú, ahol a;c a kikötéseknek megfelelő valós számok, akkor ezt kapjuk:

log(a)[x]+c + log(a)[1/x]+c = 1

Azért volt jó a logaritmus választani, mert a log(a)[1/x] részt szét tudjuk szedni:

log(a)[x]+c + log(a)[1] - log(a)[x]+c = 1

log(a)[1] értéke mindig 0, a logok kiütik egymást, így marad

2c = 1, amire c=0,5 adódik. Ez azt jelenti, hogy az összes log(a)[x]+0,5 alakú függvény megfelelő.

Persze ettől eltérő megoldások is lehetnek.

szept. 22. 14:55
 3/17 krwkco ***** válasza:

"Mely nem konstans függvényre teljesül, hogy minden (mondjuk pozitív) x érték esetén: f(x)+f(1/x)=1"

A megoldás egy olyan f(x) függvény, amire igaz, hogy a f(x)+f(1/x) deriváltja mindenütt 0 és az értéke 1 pontban 1.

szept. 22. 17:23
 4/17 steven95 ***** válasza:

Bármely olyan függvény, amely definiálva van a [-1,1] intervallumon ÉS azon kívül a definíciója az hogyha |x|>1 akkor f(x):=1-f(1/x). Ebből olyan további megkötés jön hogy f(1)=1-f(1/1) miatt f(1)=1/2.

De látható hogy végtelen ilyen függvény van.

pl.

(1/2)x^2 ha |x|<=1 és f(1)=1/2

1-(1/2)(1/x)^2 ha |x|>1

Ez egy folytonos függvény, ami az x=+/-1 pontban nem deriválható.

szept. 22. 19:39
 5/17 krwkco ***** válasza:

(1/2)x^2 nem jó: pl. f(x)+f(1/x)=81/2+1/162=????

És a másik sem.

szept. 22. 20:28
 6/17 A kérdező kommentje:

#3/5 krwkco:

Most ez egy vicc?

Átfogalmaztad a kérdést, de nem adtál meg egyetlen ilyen függvényt sem.

Egy jó példa már volt feljebb.

szept. 22. 20:35
 7/17 krwkco ***** válasza:

"Most ez egy vicc?"

Nem.

Megadtam a megoldás első lépését. Gondolom ismered az összetett függvények deriváltját.

És ennek a megoldási útnak az eredménye teljesebb, mint amit 1-es írt. Mert tartalmazza a folyamatot, ami az eredményhez vezetett és feltárja az összes lehetséges megoldást. Azaz bizonyítja, hogy nincs több.

szept. 22. 20:52
 8/17 A kérdező kommentje:

"A megoldás egy olyan f(x) függvény, amire igaz, hogy a f(x)+f(1/x) deriváltja mindenütt 0 és az értéke 1 pontban 1."

Ez a kérdés átfogalmazása. Olyan, mintha a születési évszámodra azt mondanád, hogy négyjegyű szám, ami 1-gyel kisebb, mint a nála 1-gyel nagyobb szám...

Ez nem éppen megoldási út.

Hol van az összes lehetséges megoldás???

Mondanál még egy konkrétat a fenti logaritmusos példán kívül?

szept. 22. 23:25
 9/17 krwkco ***** válasza:

"Ez nem éppen megoldási út."

Ahogy írtam, ez az első lépés.

"Hol van az összes lehetséges megoldás???"

A több lépésből álló út végén.

"Mondanál még egy konkrétat a fenti logaritmusos példán kívül?"

Nem állítottam, hogy egynél több van. (Bár van...) Csak azt, hogy 1-es megoldása nem foglalkozik azzal, hogy hány van. És ez a lényeg. Hogy az ilyen megoldás hiányos. Mert a kérdés nem úgy szólt, hogy mondj EGY olyan konstans függvényt, amelyre ...

De ha nem érted ezeket a finom különbségeket egy megoldással vagy bizonyítással kapcsolatban, akkor nem erőltetem.

szept. 22. 23:53
 10/17 A kérdező kommentje:

Oké, tehát szted nincs másik megoldás, ha jól értem.

Rendben, lehülyéztél, legyen igazad. Nem érzem a "finom különbségeket", bár nem tudom mi és mi között. De mindegy is.

Viszont kérem, hogy mégiscsak erőltesd, ha kérhetem, bizonyítsd, mert ezek szerint nekem nem megy.

(Amúgy nem úgy szólt a kérdés, hogy "mondj EGY olyan fgv-t...", hanem "mely fgv-re teljesül".

Ilyen esetben - az általam tanultak szerint - az összes megoldást illenék megtalálni. Egyet közölt valaki, de még mindig nem látom, van-e több, vagy nincs és miért.

Tehát?

szept. 23. 00:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!