Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi lesz a tagadása ennek az...

Mi lesz a tagadása ennek az állításnak? (matek logika)

Figyelt kérdés

Logikából kellene a házimba.

Az állítás: Minden könyv bőrkötéses és sok oldalas.

Haverom egyszerűen azt mondja, hogy:

Nem minden könyv bőrkötéses és sok oldalas.

Én meg azt, hogy:

Van olyan könyv, ami nem bőrkötéses vagy nem sok oldalas.

Melyikünknek van igaza?

szept. 15. 14:29
 1/6 anonim ***** válasza:
93%
Tök ugyanazt jelenti a kettő, szőrszálhasogatás.
szept. 15. 14:40
 2/6 anonim ***** válasza:
92%
Tényleg ugyanaz. A haverod megúszósan csinálta, a mindent letagadta és ennyi, te pedig kibontottad, de a lényege tényleg ugyanaz.
szept. 15. 14:51
 3/6 anonim válasza:
21%
Szerintem erről már le késtem, de ha már mindenkép matek akkor én halmazokkal próbálnám.pl.: veszem az összes könyv halmazát, és azon belül külön-külön a bőrkötésest, és a sok oldalast, egy közös metszés ponttal. Igazából egyéb kontextus nélkül nem vagyok 100%-ig biztos benne hogy a tanár jobban elfogadná ezt mint amit ti írtatok.
szept. 17. 02:28
 4/6 anonim ***** válasza:
36%

A te válaszod helyes! Az állítás tagadása logikailag így néz ki:

Az eredeti állítás: "Minden könyv bőrkötéses és sok oldalas."

A tagadása: "Van olyan könyv, ami nem bőrkötéses vagy nem sok oldalas."

Tehát a tagadás során az „és” kapcsolatot „vagy”-ra kell változtatni, és ellentétes tartalmat kell adni. Haverod válasza nem pontos, mert az egyszerű tagadás nem fejezi ki helyesen a logikai kapcsolatokat. Szóval neked van igazad! Ha még van kérdésed a logikával kapcsolatban, nyugodtan kérdezz!

szept. 21. 15:36
 5/6 anonim ***** válasza:
39%

Így lenne, ha a haver nem változtatta volna meg a mondat elejét. De így ő is azt mondta, hogy nem minden könyv rendelkezik x ÉS y tulajdonsággal.

szept. 22. 09:08
 6/6 anonim ***** válasza:
90%

Bővebben de Morgan azonossággal:

A és B az állításunk

A haver tagadása: negáció(A és B)

A válaszadó tagadása: negáció(A) vagy negáció(B)

negáció(A és B)=negáció(A) vagy negáció(B)

szept. 22. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!