Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok segíteni 2 fizika...

Tudnátok segíteni 2 fizika példa megoldásában a halmazállapot változással kapcsolatban?

Figyelt kérdés

1. Keverjünk össze 300 g -10°C-os jeget 2,5 kg 80°C-os vízzel! Állapítsuk

meg, hogy néz ki a rendszer a hőegyensúly beállta után!

Elindultam azadatok elnevezésével: t(jég)=-10°C, m(jég)= 300g=0.3kg, t(víz)=80°C, m(víz)=2.5kg

Szükség van még: c(jég)=2,1kJ*kg-1*K-1

c(víz)=4.2 -||-

Akkor először csináltam a -10 fokos vízből 0°C-at.(Ebben nem vagyok biztos)

Q=m*cjég*∆t

=0.3*2100*10=6300

Sajnos itt elvesztem, azt tudom, hogy ezután vízzé kéne alakítanom a jeget, de nem tudom hogyan, mármint van egy képlet, amit találtam, de nem tudom hogyan számoljak hozzá értékeket...

Lt=m*lt

2. Keverjünk össze 400 g 0°C-os jeget 100 g 100°C-os vízpárával! Állapítsuk

meg, hogy néz ki a rendszer a hőegyensúly beállta után!

Sajnos itt is az a problémám, hogy nem tudok jégből vizet vagy vízből jeget alakítani.

A segítséget előre is köszönöm!

2024. jún. 12. 22:23
 1/1 krwkco ***** válasza:

Jól indultál el az elnevezésekkel.

ezekben a példákban az a trükk, hogy több lehetséges végeredményt kell megvízsgálni.

1. vegyes halmazállapotú a maradék: ekkor az egyik összetevő m tömegét kell ismeretlennek választani.

2. egységes lesz a halmazállapot: ekkor a t végső hőmérséklet az ismeretlen. Itt még vannak variációk, aszerint, hogy milyen a kialakult halmazállapot.

Az egyenlet alapja pedig az, hogy a véghőmérséklethez és a halmazállapotváltozáshoz szükséges hőmennyiség összege 0. Gyorsítja a folyamatot, ha m-et és t-z is ismeretlennek véve írod fel az egyenletet. És az 1-es végeredmény szerint a t lehet a vegyes halmazállapot hőmérséklete és m az ismeretlen. Vagy m lehet valamelyik összetevő eredeti tömege és t az ismeretlen.

2024. jún. 13. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!