Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az öcsém (7. osztályos)...

Az öcsém (7. osztályos) feladatgyűjteményében találtam ezt a feladatot, de nem tudom megoldani?

Figyelt kérdés

A feladat:

Lehetséges-e, hogy 16 pont a síkon pontosan 17 egyenest határoz meg?

2024. máj. 16. 17:26
 1/3 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy nem... Ezt 7. osztályosként nem tudhatják megoldani. Hacsak nem valami tehetséggondozós könyvben találtad.

A megoldás: n darab pont, amelyek közül semelyik 3 nem esik egy egyenesre, pontosan n*(n-1)/2 darab egyenest határoz meg. Ennek az értéke kellene, hogy 17 legyen, tehát ezt az egyenletet tudjuk felírni:

n*(n-1)/2 = 17, 2-vel szorzunk:

n*(n-1) = 34

Ha nem másodfokú egyenletként akarjuk megoldani, akkor a következő módon lehet gondolkodni; a bal oldalon két, egymást követő egész szám szorzata található. Írjuk fel 34 osztópárjait;

1*34, 2*17, más nincs. Ezek közül egyikben sincs olyan, hogy egymást követő egész számokat szoroznánk össze, tehát nem, hogy 16, hanem sehány pont esetén sem lehet pontosan 17 egyenes.

2024. máj. 16. 21:52
 2/3 anonim ***** válasza:
Kicsit elhamarkodtam az első választ. De az még mindig igaz, hogy 7.-es tudással nem lehet könnyen megoldani.
2024. máj. 16. 21:55
 3/3 krwkco ***** válasza:

A megoldás csak olyan lehet, ahol egy vagy több egyenesen 2-nél több pont van.

Indirekt bizonyítás.: Tegyük fel, hogy vannak ilyen pontok és egyenesek. Mivel több, mint 2 egyenesünk van,ezek között lesz olyan egyenes, amin legalább 2 pont van, de legfeljebb 8. Legyen ezen az egyenesen n pont. Akkor 16-n pont lesz az egyenesen kívül. Ami legalább 1+n*(16-n) egyenest jelent összesen. Ez a szám a 2-től 8-ig tartó tartományban nagyobb, mint 17.

Vagyis nem lehet csak 17 egyenesünk.

2024. máj. 17. 00:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!