Mennyi az összege a csak páros számjegyeket tartalmazó, 8-nál nem kisebb, de 20-nál kisebb egész számoknak?
Válaszlehetőségek: 98, 78, 70
3. osztályos feladat, de felnőtt léttemre belebuktam (biztos lesz olyan nagyokos, aki kiröhög). Úgy írnám fel , hogy 8 < x < 20
De ha csak páros számjegyeket tartalmazhat, akkor az összes tizenvalahány szám nem jó oda, mert ott az 1... A feladat nem írja, hogy lehet egyenlő a két határral, de ha még azzal is próbálkozok (20), akkor is 2 lesz az összeg!
Látom, le lettem pontozva, úgyhogy gyengébbek kedvéért levezetem, miért a 8 a jó megoldás. 8-nál nem kisebb számokról van szó, tehát 8-tól indulunk.
8 - csak páros számjegyet tartalmaz, tehát megfelel.
9 - a 9 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
10 - az 1 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
11 - az 1 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
12 - az 1 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
13 - az 1 és a 3 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
14 - az 1 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
15 - az 1 és az 5 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
16 - az 1 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
17 - az 1 és a 7 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
18 - az 1 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
19 - az 1 és a 9 nem páros számjegy, tehát nem felel meg.
20 - ez már nem jó, mert 20-nál kisebb számokkal foglalkozunk.
.
Tehát egyetlen szám felelt meg, a 8, ezért az összes megfelelő szám összege 8.
8-nál nem kisebb, de 20-nál kisebb számok:
8 <= X < 20 (8-nál nagyobb, vagy egyenlő de 20-nál csak kisebb lehet. Tehát a 8 belefér, a 20 nem)
Viszont kérdéses, hogy az adott halmaz tartalmazhat csak páros számokat, vagy valóban hibásan van megírva a kérdés.
Mert ha "csak páros számjegyeket tartalmazó egész számok" halmazára gondolsz, akkor a #11 válaszoló levezetése a pontos.
Véleményem szerint a kérdés megfogalmazója a "8-nál nem kisebb, de 20-nál kisebb páros egész számokra" gondolt, csak nem tudta normálisan megfogalmazni.
Ez esetben viszont a helyes válasz: 78.
8 a megoldás. Teljesen egyértelmű, nem ez az első rosszul megfogalmazott (vagy hibás) matekpélda.
Egyébként versenyeken sokszor plusz pont jár azért, ha kreatív megoldást adsz, amire a feladat kiírója nem gondolt. A KöMaL egyik feladatánál bebizonyítottam, amit kértek, majd adtan egy - a megfogalmazás hiányossága miatt létező - ellenpéldát. Ott a párhuzamosság pontatlansága volt a trükk, vektoroknál úgy veszik, hogy egy vektor párhuzamos önmagával, geometriában meg sokszor nem.
fotózd le az eredeti feladatot és linkeld be, úgy tudjuk csak jól megoldani.
általában nem jól idézik a feladatot, ezért csak úgy bemondott feladatot nem szabad megoldani, csak eredeti forrásból származót
"általában nem jól idézik a feladatot, ezért csak úgy bemondott feladatot nem szabad megoldani, csak eredeti forrásból származót"
Tekintve a hozzászóló gondolkozását és logikai készségét a hozzászólásai alapján, én simán el tudom képzelni, hogy a feladat szövegének a helyes begépelése is meghaladja a szellemi kompetenciáit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!