Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan értelmeznétek József...

Hogyan értelmeznétek József Attila Oly friss című versét?

Figyelt kérdés

febr. 2. 23:37
 1/3 anonim ***** válasza:
32%

Ez József Attila? Hát lehidaltam! Pedig szeretem a verseit de ilyet tőle még nem olvastam!

Egy biztos. Ez az irodalom könyvekből kimaradt.

Zsenialitása némi pszichológiai problémákkal párosult, nem véletlenül ugrott a vonat elé...

Elég szürreális képzettársítások vannak benne.

Az ilyet nem is kéne értelmezni, legalábbis úgy, hogy mit gondolt a költő.

Hanem inkább úgy, mit gondolok én, milyen érzéseket kelt bennem..

Bennem olyan érzéseket kelt, hogy nem ismerünk jól valamit és valakit akiről azt hittük, hogy ismerjük...

Minden emberben ketrecek élnek

Valójában be vagyunk zárva saját világunk fogságába.

febr. 3. 01:06
 2/3 anonim ***** válasza:
Automatikus írás, laza asszociatív láncolatok.
febr. 4. 02:39
 3/3 anonim válasza:

Szia,

Na ez a verse nekem is kicsit nehezen megfejthető, de megpróbálkozom:

Az első versszakban a költő éhségre és nélkülözésre utal, ami összefügghet a gyerekkori szegénységgel. A “friss-ízű ég” és az “éhesnek körte a csillag” sorok azt sugallják, hogy számára a legegyszerűbb dolgok is értékesek voltak. A “szebbik biplánon mindenki hallja a toronyóra ütéseit” sor utalás lehet a gazdagabbak könnyebb életére, ahol az idő múlása sem jelent komoly gondot. Magyarországon még nincs rádió – ez a technológiai és társadalmi fejlődés hiányát is jelezheti, amellyel együtt járhatott az éhezés is.

A második versszakban a “ketrecek” az emberek belső korlátaira vagy tulajdonságaira utalhatnak, amelyek lehetnek negatívak (acél) vagy pozitívak (furulya). Az “elégett itatóspapír” metaforája az önértékelés hiányát jelképezheti, ami arra utal, hogy a költő saját magát is “haszontalannak” vagy “kiszáradtnak” érezte.

A “Ne haragudj, jóíze van az égnek” sor értelmezhető úgy is, hogy a költő vágyik a halálra, talán mert az öngyilkossági gondolatok állandóan jelen voltak életében. A versben való felbukkanásuk összhangban lehet a Borderline személyiségzavar jellemzőivel, ha József Attilát ilyen szemszögből nézzük. Az “ég jóíze” tehát utalhat a halálban való megnyugvásra.

A “szúnyogok amúgyis meghalnak éhségükben” sor tovább erősíti a költő belső szenvedését és reménytelenségét, amely a vers egészén végigvonul. Az éhségérzet lehet fizikális, de érzelmi is – a szeretet hiányát is kifejezheti, amely állandó társ volt a költő életében.

Üdv.:

egy Borderline

okt. 10. 12:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!