Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Számítsa ki annak a gúlának a...

Számítsa ki annak a gúlának a térfogatát, amelyet a fenti vektorok határoznak meg ?

Figyelt kérdés

b)bizonyitsa be, hogy a fenti vektorok bázist alkotnak. Ha igen, akkor írja fel a v = (1,1,0) vektort

ebben a bázisban. (gauss módszert használjon az egyenletrendszer megoldására)

[link]

A vektor értékek a linken keresztül láthatóak.

A problémám a feladattal, hogy ilyen példa nem volt a tananyagban és emiatt elkezdeni se tudom a feladatot.

2024. jan. 2. 15:08
 1/1 anonim ***** válasza:
Hát, az a vektor, ha jól nézem: a=(1,0,-2). Egyáltalán nem vagyok biztos benne, de ezek ugye 3D-s térbeli helyvektorok. Mondjuk az a vektor mutat A pontba és így tovább. akkor a-b vektorok megadják az A-ból B-be mutató vektort és így tovább. elvileg ezeknek a vektoroknak a hosszából már tudod számolni a háromszög területét, ami a gúlád alapja. De a magasságot passzolom, szerintem valami 3szög azonosságból. A bázis-e, igazából azt kérdezi lineárisan független-e (mert a bázis egy lineárisan fügegetlen generátorrendszer).Ehhez felírod az oszlopvektorokat mátrixként és megkeresed a determinánst. Ha ez egy 0-tól különböző szám akkor, akkor lineráisan független--> bázis. A gauss eliminációt szeretem, de bevallom már elfelejtettem, hogyan is írjuk fel a vektort az új bázisban, de ez elvileg nem nehéz, ha van lin.alg. jeygzeted abban biztos benne lesz. Nem tudom jó-e, elég régen volt, meg ezek közül sokat már nem is használok.
2024. máj. 30. 16:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!