Különböző nevezőjű két tizedes törtek, legkisebb közös többszörös hozásánál egyszerűbb megoldás?
Egyrészt vedd át a szorzótáblát, ugyanis akkor jobban rááll majd a szemed arra, hogy az adott példában a nyolcas táblázat számai szerepelnek, és innen már hamar megvan a 48.
Másrészt ha direkt szívas számok vannak, akkor nincs mese, le kell bontanod a számokat a szorzóikra. De egyébként szeirntem meg az is egy tök gyors módszer, ha nem foglalkozol vele, mi lehet a közös, ha nem áll rá a szemed magától, hanem összeszorzod a két számot és azt veszed az új nevezőnek, mert abból baj nem lehet.
Egyébként van egy ilyen azonosság:
(x;y) * [x;y] = x*y
Vagyis két szám legnagyobb közös osztójának és legkisebb közös többszörösének szorzata megegyezik a két szám szorzatával. Esetünkben:
(16;24) = 8
16 * 24 = 324
Tehát ennek kell teljesülnie:
8 * [16;24] = 324, innen pedig [16;24] = 48.
Kétjegyű számoknál annyira nem bonyolult a legnagyobb közös osztót megtalálni.
#7, én azt hittem, hogy arra törekszel, hogy a lehető legkisebb közös nevezővel számolj... A nevezők összeszorzása mindig működik (bizonyos esetekben az adja meg a legkisebb közös nevezőt), cserébe a végén a legtöbb esetben egyszerűsíteni kell.
Ajánlom figyelmedbe a pillangómódszert, az még esetleg érdekelhet téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!