Hogy van most akkor ez a hexameter (irodalom)? Nem értem.
szóval,mettől meddig van 1 versláb?
(pl.magánhangzótól magánhangzóig ,vagy hogyan?:S)
mikor hosszú,és mikor rövid?
hosszú akkor ha hosszú a magánhangzó vagy 1-nél több mássalhangzó van benne?
rövid pedig akkor ha rövid mghzó,vagy 1 mássalhangzó?
és próbáltam ezt gyakorolni ,de egyszerűen nem megy,mert nem tudom,hogy mi számít egy verslábnak.
pl.:
Hát aki megmenekült meredek vészből,valamennyi
- ˇˇ | - ˇˇ| - ˇˇ| - - | - ˇˇ | ˇ vagy -
^ezt még órán csináltuk,de nem tudom,hogyan jött ki.
nagyon megköszönném ha valaki segítene:(
Magánhangzótól a következő magánhangzóig van egy szótag, ha mgh. hosszú vagy 1-nél több msh. van utána. Rövid, ha rövid a mgh. és utána max. 1 msh. áll.
A verslábakat úgy állapítod meg, hogy a hexameterben daktilus (-˘˘) és spondeus(--) van. Tehát úgy húzod meg a verslábakat, hogy vagy daktilus, vagy spondeus legyen.
Ami fontos méf, hogy a sor utolsó szótagja lehet hosszú , akkor is, ha különben rövid, ill, hogy a határozott névelők lehetnek hosszúak vagy rövidek is.
Ez talán segíthet még:
akkor gyakoroljuk:
ta rtó zta tta Ka lü pszó ni mfa , az i ste ni úr nő
ˇ - | - - |ˇ ˇ - | ˇ - | ˇ ˇ - | ˇ | - -
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
nem jön ki:(
az első semmi,
2: egy spondeus
3: nem jó ide
4:ez semmi
5: nem jó ide
6: ez semmi
7: spondeus
=(((((
Tartóztatta Kalüpszó nimfa, az isteni úrnő
--|-˘˘|--|-˘˘|-˘˘|--
Így van helyesen. És látod, így már kijönnek a daktilusok és a spondeusok.
Ha a magánhangzó rövid, és utána max. 1 mássalhangzó áll, akkor rövid a szótagod.
Ha a magánhangzód hosszú, vagy pedig a magánhangzód rövid, de utána 2 vagy több mássalhangzó áll, akkor hosszú a szótagod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!