Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ez a német házi jó? Mikor...

Ez a német házi jó? Mikor kell hat vagy ist? Mikor használjam a ge-t?

Figyelt kérdés
2023. szept. 13. 15:13
 1/6 anonim ***** válasza:
S hol a hàzi?
2023. szept. 13. 15:17
 2/6 anonim ***** válasza:

Általában tárgyas igénél hat, tárgyatlannál ist, de nem feltétlenül mindig.

Pl. jöttem, nincs tárgy, "Ich bin gekommen". Ettem pizzát. Itt mit ettem? Ich habe Pizza gegessen.

Az pedig, hogy mikor kell vagy épp nem a ge-, az a végződéstől függ. Pl. -iren végő szavaknál nem kell. Substrachieren/substrachiert.

2023. szept. 13. 16:22
 3/6 A kérdező kommentje:
2023. szept. 13. 16:56
 4/6 anonim ***** válasza:

A hazid jo.

"Mikor kell hat vagy ist"-

Ist- Olyan igeknel kell, amelyek mozgast fejeznek ki pl.: er ist gegangen, er ist gesprungen. Van egy par kivetel, mint schwimmen (er hat geschwommen), vagy joggen (er hat gejoggt)

Azonkivül olyan igeknel, amelyek valamilyen allapotvaltozast fejeznek ki, pl: sterben, wachsen, trocknen, verschwinden (meghalni, nöni, megszaradni, eltünni) (er ist gestorben, sie ist gewachsen, stb)

"Mikor használjam a ge-t?" A "Perfekt multidö"-eseten. Az "Imperfekt"-multidö eseten pl. nincs. TEhat egy ige, mint pl. olvasni, lesen.

Perfekt multban: Ich habe das Buch gelesen.

Imperfekt multban: Ich las das Buch.

2023. szept. 14. 09:50
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszi és akkor a reparienhez miért nem kell ge?
2023. szept. 14. 14:27
 6/6 anonim ***** válasza:

Mert "-ieren" a vége. Azoknak sosem kell.

Addieren, substrachieren, manipulieren ...

egyikhez sem kell ge.

2023. szept. 14. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!