Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az orvosnak sok dolga van....

Az orvosnak sok dolga van. Ennek a mondat elemzésében nem vagyok biztos. Kérhetnék segítséget? Á- van, A- orvosnak, sok- mennyiségjelző, dolga- és itt akadtam el, hogy az mi lesz? Minőség J vagy az is Á? dolga van.

Figyelt kérdés
2023. máj. 29. 16:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ahogy a 9-es írta, van a mondatban a logikai alany meg a grammatikai alany.

Ha ott van a főnéven a -nak, nek rag, akkor az egész biztos, hogy a mondatelemzésben ő nem lehet alany, hiszen az alany mindig alanyesetben áll!!!

Ilyenkor a logikai alany részes határozó lesz mondattanilag.

2023. máj. 29. 19:45
 12/17 anonim ***** válasza:
Csak az én magyarnyelv-érzékemet zavarja a "Mi van? Dolga." kérdés-válasz? Én a "dolgá"-ra úgy kérdeznék rá, hogy Mije van? És aztán vakarnám a fejem, hogy milyen mondatrész kérdőszava a Mije, és mivel az alanyra ilyet nem tanítottak, így nem is tekinteném annak.
2023. máj. 29. 22:30
 13/17 anonim ***** válasza:
Ezt fontos lenne megtanulnod, nyelvek tanulasahoz, vagy magas szintű elsajatitásahoz fel kell tudni ismerni a mondatrészeket, hiszen akkor a fordítás sem lesz jo. Igen részes hatarozó. Csak szerettem volna, ha önallóan megfogalmazod helyesen a kérdést, es megérted mit rontasz el, mert vagy nem jól tanítják a tananyagot, de egy tankönyvből se nehez megerteni ezt. Figyelj arra amit leirtam, meg a helyes kérdés szerkesztésre, ha ragaszkodsz az allótmanyhoz, meg csak a megfelelő kérdőszó alkalmazásahoz akkor nem tevedhetsz. Ott szokott lenni a hiba, hogy elkezdik a mi, mik kik vagy a ki kérdőszót ragokkal ellátni és nem értik meg, hogy ez mar ragozott alak, es mivel a kerdő szó megvaltozott, igy már rég nem lehet alany.
2023. máj. 29. 22:35
 14/17 anonim ***** válasza:

Én úgy gondolom, hogy az állítmány összetett állítmány, névszói-igei

dolga van

orvosnak pedig birtokos jelző

2023. máj. 30. 09:38
 15/17 anonim ***** válasza:

14: Ez ott vérzik el, amikor a sok-ot kell elemezni. Ha rákérdezünk: Mennyi dolga van? – Sok. Ez alapján mennyiségjelző, no de az állítmánynak nem lehet jelzője, így ez tuti nem lehet helyes elemzés.

Másrészt a birtokos jelző ilyen esetben kötelezően vonz egy határozott névelőt, pl. a dokornak a háza. A kérdésben szereplő mondatba nyilván nem lehet beszúrni névelőt, mert hibás lenne az, hogy "Az orvosnak a sok dolga van". Így az "orvosnak" nem lehet birtokos jelző.

De ennél a mondatnál mindenképpen recseg-ropog az elemzés, mert a "van neki valamije" szerkezetre nehéz bármit is logikusan ráhúzni elemzés gyanánt, mert mindenhogyan furcsa, a józan észnek ellentmondó eredmény jön ki. Ilyen az, amit a 12-esben is felvetettem: a "Mi van? – Dolga" nekem magyartalannak hat. A "Mije van?"-ban a "mije" meg a birtokos személyjellel a végén (amit régen ráadásul birtokos személyragnak hívtak!) alany lenne? Hát, jobb híján legyen az…

2023. máj. 30. 10:46
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem összetett. Akkor lenne összetett ha az E/3, kijelentő jelen idejű mondatból a segédigként funkcionáló van volt lesz különböző alakjai eltűnnének... pl: Szép lesz a ballagás --> jelenidő, e/3, kijelentő mód Szép a ballagás. A lesz eltűnt igy az allitmany része. De ennel nem ez az eset, a mondat eleve kijelentő, jelen idejű e/3-as és benne van a van. Így önalló allitmany. A kérdést pedig ahogy a 15 irta úgy teszed fel, hogy Kinek van sok dolga?. A birtokos jelzőnek az a kérdese hogy kinek a.... minek a..? Ezt mar leirtam korabban, ha kényünk kedvünk szerint változtajuk a kérdések formaját, akkor teves utra visz minket. A kinek minek kérdés részeshatározóhoz tartozik.
2023. máj. 30. 13:48
 17/17 anonim ***** válasza:

Mivel különbözőek a válaszok, megkérdeztem az E-nyelv-hut, és a következő választ kaptam:

Tisztelt Érdeklődő! A mondatrészek sorrendben: birtokos jelző (az orvosnak) + mennyiségjelző (sok) + alany (dolga) + állítmány (van).

2023. máj. 30. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!