Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az orvosnak sok dolga van....

Az orvosnak sok dolga van. Ennek a mondat elemzésében nem vagyok biztos. Kérhetnék segítséget? Á- van, A- orvosnak, sok- mennyiségjelző, dolga- és itt akadtam el, hogy az mi lesz? Minőség J vagy az is Á? dolga van.

Figyelt kérdés
2023. máj. 29. 16:05
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Mit állítunk? - van (állítmány)

Mi van? - dolga (alany)

...

2023. máj. 29. 16:16
 2/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! És akkor az "orvosnak" az mi lesz? akkor ott nem jó az alany.
2023. máj. 29. 16:19
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Birtokos jelző (?)
2023. máj. 29. 16:26
 4/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :) Szerintem ez lesz a jó. Én határozóban gondolkodtam, de ez valószínűbb mint amire én gondoltam.
2023. máj. 29. 16:31
 5/17 anonim ***** válasza:
Biztos nem vagyok benne, de szívesen
2023. máj. 29. 16:37
 6/17 anonim ***** válasza:
19%
Hogy kérdezel rá arra, hogy orvosoknak ? A birtokos jelző nem jó, de az még nagyon tragikum, hogy a kérdező 3 kérdést nem tud feltenni.
2023. máj. 29. 17:23
 7/17 A kérdező kommentje:
Orvosnak... úgy kérdezek rá, hogy kinek? De az nem lehet alany ha már a "dolga" alany a mondatban.. Amúgy nem 3 kérdést tettem fel, hanem csak 1-et. Az orvosnak dolga van. Ez a mondat. Én úgy csináltam, hogy Á- van, alany- orvosnak, sok- minőség J és a dolga- nem tudtam. De az első válaszolóm azt írta a dolga az alany, ez kevert meg, mert így akkor nem tudom hogy mi az orvos?
2023. máj. 29. 17:33
 8/17 anonim ***** válasza:
Szuper ha úgy kérdeztél rá hogy kinek és tudod hogy az alany kérdése a kik mik mi ki akkor, ez biztosan nem alany. Szépen vedd elő milyen határozókat tanultál és keresd ki melyik felel a kinek kérdésre
2023. máj. 29. 17:38
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Különböztesd meg a fejedben azt, hogy mi a mondat grammatikai alanya és mi a mondat lélektani alanya. Valóban a dolgokat az orvos végzi (ez a lélektani alanya lenne a mondatnak), de mivel ti nyelvi szintekről tanultok és nyelvtani viszonyról (grammatika), ezért ti a grammatikai alanyt keresitek, amit az ige vagy ha az állítmány névszó az mutatja meg. Ha van ige a mondatban az mindig állítmány (vagy az állítmány részét képező segédige). És mivel a kérdést úgy szerkeszted meg mindig, hogy az állítmány benne legyen és a megfelelő mondatrész kérdőszavát mellé rakod, és mivel tudod (???), hogy a van ige (????) ezért az biztos állítmány elég idiótán hangozna úgy megszerkesztve a kérdés hogy Mi vagy Ki van? és erre jönne a válasz, hogy az orvosoknak. Mi van? dolga. A kérdést HELYESEN kell megszerkeszteni, és csak és kizárólag a helyes kérdőszókat (nem kényünk kedvünk szerint alakítva) szabad alkalmazni, mert az nem arra a mondatrészre fog vonatkozni. Ha ezt betartod, nem lehet eltéveszteni.
2023. máj. 29. 17:46
 10/17 A kérdező kommentje:
Mégis én kezdetem el jól? Á- van, A- dolga, sok- mennyiség J és az orvosnak akkor részeshatározó? Én elfogadom a kritikát, és látom hogy próbálsz rávezetni, de nehezebben megy sajnos ez a anyagrész.
2023. máj. 29. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!