Matek érettségi, 14.feladat, igazolja?
Az a feladat,hogy igazoljuk,hogy a rombusz oldalainak hossza 7.5cm.
Rajz alapján EBC háromszög
6cm a magassága, és én hiszek a feladat készítőjének,és feltételezem,hogy ténylegesen 7.5cm a rombusz oldala, így pitágorász tétellel megoldottam, ez max pont?
feladat:
megoldásom:
Nem tudom, mit kell ezen ennyit rugózni... Jó úgy a megoldásod, ahogy van.
Sok olyan eset van a matematikában, amikor valamit feltételezünk, és az alapján tudunk bizonyítani (az igazolás pedig a bizonyítás szinonimája ebben az esetben). Persze itt lehetne elegánsabban is bizonyítani, de az más kérdés.
Nem tudom, ki ez a muki, de hogy itt nem indirekt bizonyítás történt, az is biztos... Indirekten úgy igazoltad volna, hogy tegyük fel, hogy az állítás nem igaz, vagyis NEM 7,5 cm hosszú a kérdéses szakasz, és akkor azt kellene bizonyítanod, hogy ez az állítás NEM IGAZ. Itt konkrétan direkt bizonyítás történt.
A tavaly októberiben volt egyébként hasonló feladat, ott a szöget kellett igazolni, viszont annál ez a módszer nem működött volna ilyen simán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!